O delegatie de cercetatori din China, atrasa de Cultura Cucuteni

0
67

În perioada 22 – 27 iulie 2018, Complexul Muzeal Național „Moldova” va fi gazda unei delegații de experți din Republica Populară Chineză, în contextul acordului de cooperare și schimburi culturale încheiat cu Muzeul Culturii Yangshao și Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Științe Sociale a Chinei, Beijing Shaanxi, care vor vizita Palatul Culturii și alte muzee de profil.

Delegația va cuprinde specialiști printre care prof. LI Xinwei, Prof. Shi Jinsong, Dr. Wang Peng de la  Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Științe Sociale a Chinei, Beijing, Prof. Wang Hui, director al Institutului de Arheologie și Relicve Culturale din Provincia Gansu, Prof. Gu Wanfa, director al Institutului de Arheologie din orașul Zhengzhou, și Vice Prof. Xin Yingjun din cadrul aceleiași instituții, Prof. Wang Weilin, vice curator al Muzeului de Istorie din Shaanxi, Dr. Ren Wei – Administrația Relicvelor Culturale din Zhengzhou, Dr. Wen Chenghao – University of California, din Los Angeles.

  Vizita delegației chineze care va fi prezentă la Iași reprezintă continuarea colaborării inițiate anul trecut prin participarea doamnei cercetător dr. Magda Lazarovici de la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române – Filiala Iași și a doamnei dr. Lăcrămioara Stratulat, Manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, la Conferința Internațională Cucuteni – Yangshao, întâmplare sau destin comun/ Cucuteni – Yangshao, hazard or common destiny?!, organizată de Institutul Cultural Român de la Beijing, în colaborare cu Institutul de Arheologie al Academiei de Ştiinţe Sociale a Chinei, în data de 24 mai 2017, cu prezentarea „Cultura Cucuteni. Stadiul Cercetărilor și reflectarea culturii Cucuteni în expoziții internaționale”. Cu același prilej, în colaborare cu partenerii din China, a fost organizată și vernisată expoziția „Cucuteni-Yangshao. Două mari civilizații ale lumii preistorice” la sediul Institutului Cultural Român din Beijing.

În acest context, luni, 23 iulie 2018, cu începere de la orele 12.00, în Sala „Ștefan Procopiu” de la parterul Palatului Culturii, va avea loc o conferință de presă urmată de o conferință pe teme științifice legate de studiul celor două culturi.

Programul zilelor de 24 și 25 iulie include vizite în muzeele din zona Moldovei care dețin patrimoniu aparținând civilizației Cucuteni, precum și pe câteva șantiere arheologice deschise în acest moment. Ziua de 26 iulie va fi dedicată vizitării comunei Cucuteni, cea care a dat numele faimoasei civilizații. Situl eponim, muzeul din localitate dar și atelierul artistului plastic Ionela Mihuleac, care modelează și pictează ceramica, în contemporaneitate, folosind tehnologii asemănătoare celor preistorice, sunt câteva din etapele acestui parcurs, care include, de asemenea, o întâlnire cu primarul comunei Cucuteni.

Comunicările și schimbul permanent de informații vor permite evidențierea elementelor comune, dar și a celor care diferențiază și particularizează cele două mari areale culturale aflate la mii de kilometri distanță.

Diseminarea rezultatelor colaborării va permite o aprofundare a cunoșterii comparative a celor două mari civilizații preistorice, precum și trasarea unor viitoare direcții de colaborare și, de ce nu, reevaluarea unor aspecte privind legăturile comunităților umane pe distanțe lungi încă din preistorie.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here