O mamă din Iasi e datoare vândută după plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului

0
75

O ieseanca în vârstă de 35 de ani, trebuie să returneze nu mai puțin de 18.000 de lei, bani pe care i-ar fi încasat fără drept în timpul concediului de creștere a copilului.

În urma verificărilor realizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași s-au descoperit mai multe cazuri în care tinerii părinți au încasat indemnizația pentru creșterea copilului în mod eronat și acum sunt nevoiți să restituie banii către stat, scrie bzi.ro.

Așa se face că o mamă din Iași, în vârstă de 35 de ani, trebuie să plătească înapoi aproape 18.000 de lei pe care a încasat-o pe parcursul anului trecut.

În urma recalculărilor indemnizației de creștere a copilului, la nivelul județului Iași, cea mai mare sumă pe care trebuie să o plătească o persoană este de aproximativ 18.000 lei. Această situație este din perioada în care indemnizațiile nu erau plafonate la suma de 8.500 lei. În mod normal, se acorda o indemnizație de 80 la suta din veniturile realizate în ultimele 12 luni înainte de naștere, dar nu mai mult de 8.500 de lei. Indemnizația se acordă în funcție de veniturile estimate de către solicitant și se recalculează în funcție de veniturile obținute la final. Asta se întâmplă și pentru ca ANAF calculează trimestrial veniturile”, a explicat, pentru sursa citată, Costel Grojdea, director general al AJPIS Iași.

La nivelul județului Iași, 6.315 de persoane beneficiază lunar de indemnizația pentru creșterea copilului.

În anul 2017, s-au constiuit debite în valoare de 1.922.739 lei, reprezentând 0,33 la sută din bugetul alocat instituției pentru plata beneficiilor de asistență socială și s-a recuperat suma de 1.772.610 lei. Gradul de recuperare în anul 2017 a fost de 92,19 procente”, au mai explicat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași. Indemnizația pentru creșterea copiilor a fost plafonată la maximum 8.500 de lei în decembrie 2017. (M.G.)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here