O nouă premieră a Ateneului Național din Iași: Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”

0
61

După un festival al teatrelor independente, ediție inaugurală, Ateneul Național din Iași anunța o nouă premieră a instituției, aceasta din urmă, intitulată Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”, fiind una plină de umor de calitate, de momente artistice, de ateliere de lucru cu publicul pe latura de grafică satirică și caricatură, lansări de carte, expoziții de caricatură, proiecții de film în aer liber și, bineînțeles, o festivitate de premiere dedicată tuturor celor care au fost declarați câștigători.

Festivalul-Concurs Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „SCÂRȚ-UMOR” (Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”) se va desfășura în perioada 14 – 16 iunie 2019 și este deschis tuturor iubitorilor atât de literatură umoristică, cât și de grafică satirică și caricatură.

Organizatorii acestui festival sunt Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Academia Liberă Veche Păstorel Iași, Revista umoristică „SCÂRȚ” Iași, Asociația Umoriștilor „Al. O. Teodoreanu” Iași.
Președintele de onoare al festivalului este maestrul Ștefan Popa Popa’s din Timișoara, președintele Federației Europene a Organizațiilor Caricaturiștilor Profesioniști și de Elită din Europa și Președintele de onoare al Asociației caricaturiștilor profesioniști și de elită din România. Acesta va aduce publicului ieșean câteva dintre expozițiile sale personale, două filme documentare, precum și graficieni de renume care vor fi implicați în ateliere de lucru pe toată perioada festivalului.
Pentru grafică satirică și caricatură tematica aleasă a fost „umor la libera alegere” iar pentru literatură umoristică, „Tei, Alei, Alelei”.

Printre activitățile festivalului, la care este aşteptat un public cât mai numeros, se numără și atelierele de lucru ale artiștilor plastici cu publicul, în cadrul cărora toți cei care își doresc să obțină o caricatură de la prestigioși caricaturiști din România, vor putea să o facă, cu titlu gratuit.

Corturile în care vor putea fi găsiţi artiștii plastici vor fi amplasate în fața Ateneului Național din Iași, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în Piața Unirii, în Parcul Copou și în Piața Voievozilor – Alexandru Cel Bun. Programul atelierelor va fi: vineri între 16.30 – 19.30, sâmbătă 10.00 – 12.00 și 16.00 – 19.00 iar duminică între 10.00 – 12.00.

Salonul Internațional de Grafică Satirică și alte expoziții personale semnate de reputați artiști plastici din România vor putea fi admirate la Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.

Deschiderea festivalului va avea loc în data de 14 iunie, la ora 10.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here