O studenta la USV Iasi a renuntat la facultate în anul V, din cauza hărţuirilor sexuale. Conducerea USV a bagat cazul sub pres

0
125

Anda Puşcaşu, o tânără în vârstă de 26 de ani, din Suceava, fostă studentă a Facultăţii de Medicină Veterinară, a ales să renunţe la studii cu doar câteva luni înainte de absolvire. Postarea ei făcută pe o reţea de socializare a dus la o investigaţie a conducerii facultăţii, potrivit ZDI.
Recent, tânăra care trebuia să finalizeze licenţa în anul 2021 a explicat de ce a luat această decizie într-un clip postat pe reţeaua de socializare TikTok. În mesajul său, Anda a vorbit despre perioada care i-ar fi cauzat o stare de depresie severă, dar şi despre profesorii care, aşa cum a susţinut fosta studentă, ar fi determinat-o să nu mai continue.
Se fac doi ani de când m-am lăsat de facultate. Am făcut 5 ani şi jumătate de Medicină Veterinară la Iaşi. Ani care literalmente mi-au mâncat viaţa şi sănătatea psihică. M-am lăsat pentru că eram în depresie foarte rău, ajunsesem într-un punct în care nu mai vedeam scopul. Nu mai vedeam vreo scăpare. Pe scurt, s-au adunat atât de multe, încât am crezut că nu o mai duc, şi m-am lăsat. Am ales să am grijă de sănătatea mea psihică. Nu o să dau nume pe piese, dar o să vorbesc despre anumiţi profesori… care mi-au marcat ăştia 5 ani şi jumătate “, a menţionat aceasta în clip.
Fosta studentă a descris cu lux de amănunte întâmplările prin care ar fi trecut de-a lungul anilor, în facultate.
În anul I am avut un profesor care făcea glume extrem de nepotrivite cu studentele, era sexist şi misogin cu noi toate. Glumele erau de genul «A, ai întârziat pentru că ai fost în cămin cu colegul să îi f***i nesul. A, azi eşti aşa obosită ori supărăţică pentru că nu ţi-a dat-o bine azi-noapte. Pe lângă astea, foarte multe glume nepotrivite care nu îşi aveau rostul. Iar dacă îţi ieşea examenul trebuia să îi dai apă la moară lui, la examen trebuia să vii în fustiţă sau rochiţă. În anul 3 sau 4 aveam o profesoară despre care ştiam noi, de la studenţii din anii mai mari, că la examenul dânsei trebuie să avem protocol. Ce e ăla protocol ? Ei bine, la examenul dânsei trebuia să punem bani toţi şi să avem sticlă de apă plată, evident, în sticlă de sticlă, cafea făcută de noi, fierbinte în termos, fructe, fistic, prăjituri de la cea ma scumpă cofetărie de Iaşi… Erau foarte multe chestii care trebuiau aduse, evident, şi un buchet de flori sau o floare în ghiveci. Au existat grupe la care a râs de floarea sau buchetul adus de colegi. Le-a lăsat florile şi i-a certat. Poate o să spuneţi că nu se întâmpla nimic dacă nu făceam toate astea… Ei bine, au fost grupe care nu au făcut acest protocol şi nu a trecut nimeni examenul”, a mai spus tânăra, în clip.
Pe lângă cele expuse deja, Anda a evidenţiat în mod public şi alte neplăceri, care ar fi fost cauzate tot de cadre didactice.

Am avut o colegă care s-a plâns la conducere că existau profesori care făceau glume nepotrivite şi erau foarte libidinoşi cu studentele, existând atingeri neconsensuale… Ce a făcut conducerea? Conducerea s-a hăhăit şi s-a dus să povestească altor profesori, colega asta a mea devenind bătaia de joc a profesorilor. S-a vorbit în gura mare despre chestia asta, şi toată lumea s-a hăhăit. De asemenea, erau foarte mulţi profesori care se plângeau că noi nu ştim să facem chestii practice. La laborator, unde ar fi trebuit să facem asta, să învăţăm, profesorul venea, se punea la calculator şi îşi căuta apartament… telefoane… mobilă. Veneau proprietari cu animale, care aveau nevoie de ajutor, însă el pleca… nu îi băga în seamă”, a precizat Anda.
Contactată de reporterii “Ziarul de Iaşi, Anda a susţinut că ea a clacat nervos în momentul în care unul dintre profesorii săi ar fi anunţat că studenţii cu absenţe nu vor fi examinaţi. “Vreau să spun că nu am avut restanţe care să conteze; am clacat atunci când profesorul de la un curs a anunţat că, dacă avem absenţe la el, nu intrăm în examen. Mi-a picat cerul în cap în acel moment, deoarece pentru materia domnului mă chinuiam să scriu un proiect mai complex decât licenţa mea… Din cauza acestui proiect nu dormeam noaptea, şi ajunsesem să nu mai fiu om. În momentul în care eu am aflat că m-am chinuit atâta timp degeaba, că nici macăr nu o să fiu primită în examen… Am avut un atac de panică, am început să plâng rău de tot, şi i-am sunat pe ai mei să le zic că eu nu mai pot psihic, şi că nu mai vreau să trăiesc. Mă gândeam zilnic cât de bine ar fi să nu mai trăiesc şi să scap de tot ce am pe cap. După ce i-am sunat pe ai mei, mama mea a venit a doua zi de urgenţă în Iaşi. Am fost la un psihiatru, mi s-a pus diagnosticul de depresie severă şi am ales pentru binele meu să iau o pauză. La o lună după (după ce m-am întors din vacanţa de Crăciun, n.a.), am fost la alt psihiatru de la care am primit şi medicaţie pentru depresia şi anxietatea pe care le aveam. În mod normal plănuiam să mă întorc la facultate în septembrie şi să reiau anul 6, dar acest gând nu mă lăsa să dorm noaptea, aveam atacuri de panică doar când mă gândeam că trebuie să mă întorc, şi îmi era frică că, dacă o să fiu nevoită să mă întorc, chiar o să îmi pun capăt zilelor”, a declarat aceasta.
Prof. Dr. Mihai Mareş, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară, şi-a exprimat opinia privind acuzaţiile tinerei. “Ştiu cazul. Recent am discutat cu colegii mei, investigăm. Am contactat-o şi pe domnişoara Puşcaşu, urmează să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat Mihai Mareş.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here