Oamenii de cultura din Republica Moldova, prezenti la lansarea Campaniei “Oamenii Timpului” de la Chisinau

0
64

Astazi, 11 august, Campania Oamenii Timpului a fost lansată în Republica Moldova. Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Chișinău a găzduit timp de mai bine de o oră conferința de lansare a celui mai important proiect de recunoaștere a valorilor din Estul Europei.

Mă simt foarte confortabil alături de colegii mei de peste Prut. Cred că acest proiect ne apropie mult. Mulțumesc că ați decis ca această Campanie să fie promovată și la Chișinău, mai ales că în sală îi avem pe mulți din generația Independenței Republicii Moldova. Domnul primar Dorin Chirtoacă m-a rugat să vă transmit că susține Campania și că dorește ca ea să devină o tradiție și în Republica Moldova. Unirea adevărată se face de către oamenii simpli, nu de politic sau de orice alt element care ar putea altera acest deziderat”, a afirmat Nistor Grozavu, viceprimar al Municipiului Chișinău.

Totodată, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au accentuat importanța susținerii și premierii valorilor locale.

Aș vrea să reușim să îi apreciem la adevărata valoare pe oamenii valoroși care trăiesc lângă noi, iar acest lucru să se întâmple chiar în timpul vieții lor. Recunoștința este unul dintre lucrurile importante în viață și trebuie să fie una din cărțile noastre de vizită. Triada Iași – București – Chișinău vine să întregească un gând și avem datoria să îl ducem mai departe, adică o singură limbă, o singură cultură, un singur popor”, a declarat Mihai Chirica, viceprimarul cu atribuții de primar al Municipiului Iași.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru a prezentat pe scurt în constă Campania Oamenii Timpului și a menționat planul de dezvoltare pe următorii ani.

„Sunt realmente copleșit de atmosfera de aici și de primirea de care am avut parte. Ne bucurăm că am ajuns în această etapă a proiectului și sperăm ca în 2018 să realizăm Marea Unire culturală. Acest demers sper să se concretizeze și să capete o anvergură și mai mare pe teritoriul României. În prezent depunem eforturi pentru ca proiectul să aibă girul Președinției”, a declarat directorul Revistei “Timpul”.

La eveniment au mai participat academicianul Valeriu Matei, Directorul Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, compozitorul Eugen Doga, solistul Mihai Munteanu (Opera Națională din Chișinău), naistul Vasile Iovu, regizorul Ion Ungureanu, fost Ministru al Culturii, academicianul Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, dr. Aurelian Dănilă, prof. univ., acad.-coord. al Secției socio-umaniste (Academia de Științe a Moldovei), Arcadie Suceveanu, Președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Dumitru Bolboceanu, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, cercetătorul științific Ion Negrei (Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei), Claudia Balaban, Directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, scriitorul Nichita Danilov, oameni de cultură din Republica Moldova, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Moldova. Moderator a fost actorul Adrian Păduraru, Ambasadorul Campaniei “Oamenii Timpului”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here