FOTO. Pacient mort intr-un incendiu la Spitalul ”Socola” din Iași! Tragedia s-a petrecut pe sectia unui medic declarat incompatibil de ANI

0
80

Un incendiu cu degajări mari de fum s-a produs, în noaptea de Crăciun, la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. 18 pacienți au fost evacuați, iar unul dintre aceștia, un bărbat de 33 de ani, a decedat. După efectuarea manevrelor de resuscitare victima a fost declarată decedată la ora 06.00.

Potrivit ISU Iași, incendiul a fost anunțat la ora 03.05, la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași, cu degajări de fum pe hol. La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere și echipajul de terapie intensivă cu medic.  În urma incendiului a rezutat o victimă, care era internată la pavilionul 1 bărbați.

Din primele date a ars o saltea de pat.La ora 04.00 incendiul a fost lichidat. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul.

Cine raspunde de sectia unde a murit pacientul?

Pavilionul I Barbati sau Sectia Psihiatrie I Acuti apare ca fiind coordonat in continuare de seful de sectie, medicul primar Dorina Donciu. In anul 2018, Agenţia Naţională de Integritate a constat faptul ca acest medic se afla in stare de incompatbilitate, fapt in urma caruia a dispus masura sanctiunii de trei ani fără acces la funcţii de conducere.

Şeful Secţiei Clinice Psihiatrie I acuţi de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). ANI a constatat că medicul psihiatru Dorina Donciu a deţinut în anul 2016, câteva luni, pe lângă funcţia de conducere a secţiei, şi funcţia de administrator al SC VITAL MEDICAL CENTER MEMORY SRL, cunoscut ca Memory Hospital. In anul 2017, spitalul privat al lui Carmen Donciu a avut incasari de 800.000 euro.

„În perioada 16 noiembrie 2016 – 01 iulie 2017 a deţinut funcţia de şef Secţia Psihiatrie I simultan cu calitatea de asociat unic, respectiv de administrator al Vital Medical Center Memory S.R.L., încălcând astfel dispoziţiile art. 185, alin. (15) şi ale art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006“, se precizează în comunicatul emis de ANI.

Memory Hospital este o unitate medicală privată care asigură îngrijiri bolnavilor cronici, care suferă de demenţă sau Alzheimer, situată în Valea Lupului. Spitalul privat a fost deschis de soţii Dorina şi Leon Donciu în anul 2010, în momentul de faţă fiind administrat de Nicolae Bogdan Teofil Donciu şi Mihaela Dora Donciu, Dorina Donciu fiind acum acţionar, în echipa medicală având statutul de „supervizor medical“. În anul 2016, Leon Donciu, soţul acesteia, s-a stins din viaţă, el fiind timp de câţiva ani director general şi psihopatolog clinician principal. În momentul de faţă, director general al unităţii medicale este economistul Cezar Vărăreanu, care este şi soţul directoarei financiar-contabile de la „Socola“, Ica Vărăreanu, unde lucrează în prezent Dorina Donciu. Directoarea financiar-contabilă a ocupat în trecut aceeaşi funcţie la Spitalul de Urgenţă Mavromati din Botoşani, fiind considerată o cunoştinţă apropiată a fostului manager Gabriel Oprişanu, cei doi soţi fiind din Botoşani. 

Conform ANI, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatbilitate este „decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.“ Reprezentanţii „Socola“nu au putut fi contactati pentru a oferi un punct de vedere cu privire la ocuparea abuziva de catre Dorina Donciu, a unei functii de conducere in cadrul spitalului, peste masura dispusa de ANI. De precizat ca medicul Dorina Donciu este sef al acestei sectii din anul 2000.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here