Paranghelie rroma de Ziua Copilului, intr-o galerie de arta a Primariei

0
72

Astăzi este 1 iunie, ziua copilului deștept și a rromului analfabet. Cu aceasta ocazie, Asociația Pro Roma organizează, unde altundeva decât într. o galerie de arta a Primăriei, un “eveniment de haur” pentru dinastie, pardon, etnie! Într. o limba oaches meșteșugita, dar scriptic cam turtita pe la colturi, babaroasa Margareta Hertanu invita puradeii în grota cea frumos dătătoare de istorie, mucegai și alte inundații, unde  a  început acum câteva secole a cuvânta limba cea frumos românească, cronicarul Grigore Ureche. Azi, dintr. un sacrilegiu al intaiului păstrator de analfabetism al urbei, aceasta frumoasa scorbura pietruita pe bani europeni, va adăposti ceea ce Hertanca cea fara  dar de școală va glasui gangavit si  neinteligibil, intr-o romaneasca de satra.

Marţi 1 iunie 2021, ora 11.00, la Galeriile de Artă ale Municipiului Iaşi “Dan Hatmanu” (interior pasaj Hala Centrală), comunitatea romă va prezenta spectacolul: “Autenticitate şi identitate”.Spectacolul face parte din cadrul acţiunii “Municipalitate – Acte şi documente” derulat de Primăria Iaşi în colaborare cu Muzeul Municipal. În decursul celor aproximativ 40 de minute de spectacol, vă vor încânta 3 viori mânuite de copii, cu vârste între 9 şi12 ani, sub îndrumarea maestrei Mariana Ancuţa, profesor de muzică şi cunoscută violonistă mai ales din activitatea orchestrei “Doina Moldovei”.

Ţambalul nu va lipsi, melodiile vor fi interpretate de un tânar de 13 ani, împreună cu profesorul său, Vladimir Duminică, profesor la Colegiul de Artă “Octav Bancilă”.

Muzica autentică romă, cântată în versuri din limba romani, va arăta autenticitatea acestei etnii, precum şi costumele cu care artiştii se vor prezenta.

Ziua de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului va fi marcată de acest spectacol în care copii şi tineri, elevi şi profesori sunt la un loc şi îşi exprimă identitatea, arată frumuseţea prin muzică, încercând să încânte sufletul fiecăruia”, este compunerea de clasa a III-a a liderei Pro Roma.

Inca un exemplu ca de la cap se impute comunitatea, iar daca la peste 40 de ani inca nu stii sa te exprimi corect in scris, nu are rost sa deschizi gura ca esti discriminat.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here