Parc industrial în halele dezafectate de la Fortus

0
96

Consiliul Local a făcut primul pas pentru înfiinţarea la Iaşi a unui impresionant parc industrial. Pe spaţiul fostului Combinat de Utilaj Greu, Primăria doreşte să realizeze, cu sprijin guvernamental, facilităţi care să atragă investitori pentru producţie industrială, domeniul IT, activităţi de prestări servicii. Practic, întreaga zonă va fi revitalizată prin deschiderea unui obiectiv care va asigura creştere economică şi noi locuri de muncă în municipiu. Spaţiul propus pentru parcul industrial urmează să fie preluat de Primărie în contul datoriilor pe care Fortus, aflat în insolvenţă, le are la bugetul local. Reabilitarea halelor şi clădirilor din fostul combinat va fi propusă de Guvern pentru investiţiile chineze în România.

Având hotărârea consiliului, putem să depunem documentaţia la Guvern şi, de asemenea, reuşim să stabilim situaţia creanţei pe care o avem de recuperat de la fostul combinat. Important este că avem susţinere guvernamentală pentru a înfiinţa la Iaşi un parc industrial. Pentru că este şi un proiect guvernamental, nu doar local. Negocierile cu partea chineză se poartă la Guvern şi sper să trezim interesul investitorilor în a amenaja un parc industrial care să creeze foarte multe locuri de muncă”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Intenţia municipalităţii este ca parcul industrial să fie înfiinţat pe amplasamentul a 11 hale preluate de la fostul Combinat de Utilaj Greu. Acestea reprezintă construcţii în suprafaţă totală de 131.000 metri pătraţi şi terenuri aferente de 327.000 mp. Consiliul Local a aprobat lista care este formată din clădirile combinatului destinate secţiei de sculărie şi acoperiri metalice, depozitului central şi unui depozit de cianuri, vopsele şi chimicale, turnătoriei de fontă, mecanică grea, a două fabrici de oxigen, modelărie, forja mijlocie şi unui depozit de răşini şi silicat. Lista bunurilor poate fi modificată în funcţie de valoarea acestora la momentul efectuării procedurii de dare în plată până la stingerea creanţei fiscale a Primăriei. În plus, municipalitatea a propus ca patrimoniul de la Fortus să fie reevaluat, în acest sens urmând să fie constituită o asociere între Primărie, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi Fortus în scopul selecţionării unui expert evaluator. În acest moment, la nivelul anului 2014, Primăria are de recuperat de la fostul combinat aproximativ 51,5 milioane lei.

Parcul industrial va beneficia de spaţii secţii producţie şi depozite, terenuri libere, ccces la calea ferată pentru transportul de marfă – avantajul major fiind acela că asigură un volum mare de transport, siguranţa crescută a traficului, costuri externe reduse, acces la utilităţi – reţele de apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, telefonie, internet şi acces facil la şoseaua de centură a oraşului.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 6