ŞOCANT! Strang deseurile de la morga cu mainile goale

0
117

Sindicaliştii de la Salubris au hotărât să dea în vileag toate lucrurile murdare pe care conducerea societăţii de salubrizare a Iaşului le ascunde de ani de zile. Aceştia au dezvăluit reporterilor „Agorapress” condiţiile groaznice în care sunt forţaţi să lucreze colegii lor de la groapa de gunoi din Ţuţora, locul în care normele Uniunii Europene, dar şi minimele condiţii de igienă şi relaţii de muncă sunt îngropate în gunoaie. Oamenii sunt forţaţi să satisfacă o normă impusă de conducere, să lucreze fără echipamente de protecţie, cu resturi aduse de la morga oraşului sau de prin spitale, iar apoi să ducă acasă microbii de pe groapa de gunoi, deoarece nu au nici unde să se spele.
Direcţia de Sănătate Publică a interzis muncitorilor Salubris să mai aibă acces pe groapa de gunoi pentru colectarea de peturi, dacă nu se conformează unor anumite standarde. Muncitorii necalificaţi din depozitul de la Ţuţora trebuie să strângă 300 de kilograme de peturi, pentru că nu prind pontaj de 8 ore dacă cantitatea este mai mică de 300 de kilograme de persoană. Cine nu a făcut norma i se scade din pontaj. Toată această activitate trebuie să se petreacă în intervalul orar 7.00-15.00, pentru că la 15.30 pleacă microbuzul pe care oamenii îl plătesc din buzunarul lor pentru că Salubris nu le asigură transport. Muncitorii plătesc microbuz de la RATP. Dimineaţa pleacă din faţa de la garajul auto din Grădinari şi seara se duce şi îi ia pe oameni de la depozitul din Ţuţora, pe ăştia care sunt din oraş. Ăia care sunt din Ţuţora se duc la depozit cu bicicletele, cu căruţele, fiecare cu ce poate”, ne-a spus un sindicalist de la Salubris.
Aceste aspecte sunt dublate de lucruri mult mai groaznice, cum ar fi colectarea selectivă a peturilor, direct dintre rezidurile aduse de prin sălile de operaţii ale spitalelor sau de morgă.
Oamenii ăia din depozitul de la Ţuţora lucrează în nişte condiţii extrem de dure şi de nocive pentru că pe depozul ecologic se duc deşeuri şi de la spitale şi de la Institutul de Medicină Legală şi din toate zonele oraşului şi omul ăla care lucrează acolo nu are unde să se spele. Oamenii ăia nu au grup sanitar, nu au căldură, nu au duşuri în acele module. Acum 2 ani, când a fost vijelia aia care a dărmat gardurile de la depozit, o luat modulul cu tot cu om înăuntru şi l-o răsturnat. Este doar un bazin mare, verde, pe care se duce cisterna cu apă şi îl umple, dar apa pe care o duce nu este potabilă, este apă industrială. În garajul din Grădănari, de abia acum se lucrează al canalizare, pentru că apă potabilă nu este decât la strungărie. Salopetele nu asigură nici o protecţie, nu există echipamente de unică folosinţă, nu au cizme speciale, măşti de protecţie pentru feţe, şi câteodată nici mănuşi. Au doar bocanci şi salopte verzi în care stau înfofoliţi pentru că pe depozit e un curent şi un frig de te ia benga”, a spus angajatul.
La începutul acestui an, conducerea Consiliului Judeţean a semnat un contract de lucrări privind închiderea vărsătorilor de la Paşcani – Valea Seacă, Târgu Frumos – Adâncata şi Hârlău. Odată închise aceste gropi de gunoi, singura care va mai continua să funcţioneze la nivelul judeţului Iaşi va fi cea de la Ţuţora, acest lagăr de muncă forţată pentru angajaţii Salubris.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here