Parcare subterană în zona Universitatii de Medicina si parcare supraterană în Alexandru cel Bun

0
50

Demersurile municipalităţii ieșene de a descongestiona zonele centrale şi marile cartiere supuse unei afluenţe crescute de autovehicule se concretizează prin punerea la dispoziţie a unor amplasamente pentru realizarea unor parcări subterane sau supraterane etajate.
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local de vineri, 29 martie, a figurat un proiect de hotărâre privind amenajarea acestor importante obiective de infrastructură care fac parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de creştere Iaşi. Amplasamentele vizate constau într-un teren cu o suprafaţă de 2.475 de metri pătraţi aflat pe str. Muşatini, în apropierea Grădiniţei 21, respectiv esplanada Piaţa Naţiunii şi terenul aferent, în suprafaţă de 5.279 de metri pătraţi.
În ceea ce priveşte parcarea de pe str. Muşatini, aceasta va fi supraterană, urmând a funcţiona probabil în regim de parcare rezidenţială. Avem deja scrisori de intenţie din partea unor societăţi comerciale care ar dori închirierea unor suprafeţe de teren în vederea construirii de parcări supraetajate. Celalaltă parcare, de data asta subterană, dorim să o facem în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, fiind binevenită atât pentru numărul mare de studenţi care ajung acolo cu autovehiculele personale, dar şi pentru cadrele didactice şi nedidactice ale universităţii”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Prin construirea parcării din zona UMF s-ar descongestiona traficul de pe străzile centrale ale oraşului, iar întreaga zonă ce cuprinde obiective care presupun o circulaţie foarte intensă (Universitatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, Muzeul de Istorie Naturală) ar putea fi valorificată din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, conferindu-i-se un grad sporit de atractivitate.
Parcările vor fi realizate prin atragerea de fonduri private, prin concesiune publică, realizată prin licitaţie publică. Obiectul concesiunii îl va constitui transmiterea dreptului şi a obligaţiei de proiectare, execuţie şi exploatare a parcărilor în schimbul unei redevenţe anuale.
În vederea promovării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant, parcările vor fi prevăzute cu staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug – in. De altfel, un procent de 10% din numărul locurilor de parcare va fi rezervat acestor tipuri de autovehicule.
Lista acestor două amplasamente va fi completată pe măsura identificării unor noi terenuri de către compartimentele de specialitate ale Primăriei Municipiului Iaşi.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =