Parcările publice din Iasi vor fi gestionate electronic

0
54

Locurile de parcare din parcările publice din Municipiul Iași vor fi gestionate printr-un sistem inteligent grație căruia șoferii vor fi ști în timp real unde pot găsi cel mai apropiat loc liber.

Municipalitatea organizează în această perioadă o licitație pentru achiziția unui sistem de parcare cu senzori. Procedura are o prevedere financiară de 840.336,13 lei, fără TVA (1 milion lei, cu TVA), iar până la termenul limită, miercuri, 3 iunie, au depus oferte patru companii: SC Avitech Co SRL Voluntari – Ilfov, SC Helinick SRL București, SC Histria International SRL București și SC Kadra Tech SRL Cluj – Napoca.

Sistemul electronic integrat de detectare și gestionare a locurilor de parcare cu ajutorul senzorilor are menirea să vină în sprijinul conducătorilor auto aflați în trafic și care sunt în căutarea unui loc liber de parcare sau așteaptă eliberarea unuia. Cele două acțiuni ale șoferilor duc la deplasarea lentă sau staționarea lentă a autovehiculelor, fapt care determină aglomerație în trafic, cu consecințe negative în ceea ce privește poluarea atmosferică.

Sistemul de detectare a locurilor de parcare are capacitatea de a rezolva această problemă, identificând starea locurilor de parcare și transmițând informațiile către o aplicație de server și una mobilă, care poate fi utilizată de către orice cetățean.

Sistemul va permite conducătorilor auto să vadă unde sunt locurile de parcare disponibile, oferindu-le și o funcție de navigare spre acestea. Astfel, conducătorul auto își va putea optimiza traseul, implicit consumul de combustibil, câștigând timp și protejând mediul.

Sistemul va consta în 960 de senzori wireless montați în parcările publice și stații de interconectare a echipamentelor (gateway). De asemenea, sistemul prevede o aplicație de server pentru gestionarea locurilor de parcare, care va integra informații de la toate tipurile de sisteme de detecție a stării locurilor de parcare utilizate și va permite analizarea și gestionarea tuturor datelor în timp real. Aplicația va permite aplicarea de tarife orare diferențiate, pe zone, pe zile ale săptămânii, pe intervale orare definite sau măsurate de aplicație de la momentul parcării (de exemplu: 10 lei prima oră, 20 lei a doua oră, 30 lei a treia oră etc.). Totodată, aplicația va afișa harta locurilor de parcare în timp real și va fi o aplicație Smart City deschisă, care va permite integrarea cu alte aplicații și a altor tipuri de senzori / camere de supraveghere / sisteme IoT / parcometre existente. În fine, sistemul include o aplicație mobilă pentru afișarea locurilor de parcare libere și navigarea către acesta, care va putea fi descărcată de către utilizatori din AppStore sau Google Play. Aplicația pentru smartphone va oferi posibilitatea de plată electronică imediată și va permite crearea de notificări către utilizator (de exemplu, „Mai aveți 30 de minute de parcare. Doriți să prelungiți timpul de parcare?”).

Firma care va câștiga licitația va avea la dispoziție 90 de zile de la data semnării contractului pentru a face sistemul funcțional.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

43 − = 39