Patriarhul Antiohiei se afla la Iasi. Fratele acestuia, care este mitropolit, a fost rapit de trupele ISIS si este de negasit

0
59

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei si al Întregului Orient, este prezent astazi al Iasi, la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la invitatia Preafericitului Patriarh Daniel.

Astăzi am primit la Iasi vizita patriarhului Antiohiei, o zonă greu încercată, cel mai fierbinte punct de pe planeta in momentul de fata, din punct de vedere al starii conflictuale. Fratele patriarhului este mitropolit si a fost rapit de trupele ISIS. Nu a mai fost gasit. Ii spunea Ioan. E un moment destul de tragic pentru crestinatatea din Orientul Mijociu. Unul dintre cei mai importanti sfinti ai crestinatatii, pornind de la Sf. Andrei, Sf. Ioan Gură de Aur, şi alţii, sunt foşti patriarhi, mitropoliţi sau preoti din zona Antiohiei”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient va participa la evenimentele dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și la cele organizate cu prilejul împlinirii a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, județul Suceava.

Astfel, vineri dimineață, 23 septembrie, în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Preafericirea Sa va fi prezent la o slujbă de Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Iași, urmând ca apoi să meargă în pelerinaj la câteva mănăstiri din județele Iași și Botoșani (Mănăstirea Galata, Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea Popăuți).

Sâmbătă, 24 septembrie, delegația Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient va continua pelerinajul în județul Suceava, unde va vizita Mănăstirile Sucevița, Moldovița și Voroneț.

Vizita în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a Preafericitului Părinte Ioan al X-lea se va încheia duminică, 25 septembrie, când Preafericirea Sa va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Putna, din județul Suceava. Ulterior, delegația oficială va pleca spre București.

Patriarhia Antiohiei este continuatoarea comunității creștine întemeiate de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, păstorește în zilele noastre creștinii din Siria, Liban, Iraq, Kuweit, Iran, Peninsula Arabică, o parte din Turcia, și are eparhii misionare în America de Nord, Centrală și de Sud, în Europa Occidentală, Australia, Noua Zeelandă, Oceania. În ultimii ani, Biserica din Siria trece printr-o grea încercare. Zeci de mii de creștini au fost crucificați, decapitați, supuși la convertire forțată sau obligați să-și părăsescă casele și să ia drumul exilului, iar multe biserici și mănăstiri au fost dărâmate.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea s-a născut în orașul Latakia, Siria. A absolvit Institutul de Teologie „Sfântul Ioan Damaschin” de la Balamand în 1978. A studiat apoi la Universitatea din Tesalonic, în Grecia și a primit titlul de doctor în teologie în anul 1983. A fost hirotonit diacon în 1979 și apoi preot în 1983, în Arhiepiscopia Latakia. Preafericirea Sa a fost ales de Sfântul Sinod Antiohian Episcop de Al Husun, Wadi Al-Nadarah, în Arhiepiscopia Akkar, în anul 1995, aflându-se în această demnitate până în anul 2008, când Sfântul Sinod l-a ales Mitropolit al Arhiepiscopiei Europei. Din anul 2012 este Patriarh al Antiohiei și al Întregului Orient.

În anul 1653, patriarhul Antiohiei, Macarie al III-lea, a vizitat Țara Românească şi a sfinţit Catedrala Patriarhală din Bucureşti. A urmat apoi și alte vizite, cum ar fi cele din timpul patriarhilor Atanasie al IV-lea şi Silvestru în secolul al XVIII-lea, creându-se o legătură care s-a continuat până în zilele noastre. De asemenea, Biserica Ortodoxă

Română a susținut Patriarhia Antiohiei prin tipărirea de cărți în limbile greacă și arabă, dar mai ales prin numeroase ajutoare materiale. Este și o legătură spirituală între Patriarhia Antiohiei şi Sfântul Antim Ivireanul, întrucât Sfântul a tipărit în anul 1701 pentru Patriarhia Antiohiei primul Liturghier greco-arab cu litere mobile la Mănăstirea Snagov. De asemenea, în anul 1706, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a dăruit tipografia cu caractere arabe Patriarhului Antiohiei, Atanasie al-III-lea Dabas, care a instalat-o la Alep, în Siria.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea se va afla pentru a doua oară în România, prima vizită frățească, în calitate de Patriarh al Antiohiei și al Întregului Orient, în Patriarhia Română având loc în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2014.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here