Pe 1 Iunie ieșenii ies în stradă pentru a transmite un mesaj puternic pentru viitorul pădurilor din județ

0
97

Șase organizații ieșene cu preocupări în zona de mediu organizează Marsul pentru Pădurile Iașului trăgând astfel un semnal de alarmă în privința amenințărilor la care sunt supuse pădurile din județ si a cere un echilibru mai bun între producție si protecție în special pentru pădurile de lângă oraș.

Marsul va avea loc Sâmbătă 1 Iunie, cu punctul de întâlnire în față la Palatul Culturii si urmând traseul Stefan Cel Mare – Piața Unirii – Lăpușneanu – Fundație – Independenței – Târgu Cucu – Hotel Europa – Palatul Culturii. Marșul pentru Pădurile Iașului este un demers apolitic, si politicienii si partidele care doresc să participe sunt rugate să nu o facă purtând însemne sau scandând lozinci.

Iașul este a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară, în primul județ care a ajuns la 1.000.000 de locuitori, majoritatea comasați în sau imediat lângă oraș. Locuitorii petrec timpul în trafic, între betoane și asfalt. Ca element de echilibru, pentru sănătatea fizică si psihică, au nevoie de verde și de reconectare la natura și mediul forestier.

De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, Frumușica și orice petic de arbori, pădurile de lângă oraș au un rol disproporționat de mare pentru oameni. Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică precum si de conservare a biodiversității. De asemeni pădurile ripariene de pe malul Prutului constituie un adevărat culoar pentru faună si adăpostesc arbori monumentali.

Pădurii sunt sub un continuu asalt, ele sunt amenințate, la Bârnova și Dobrovăț riscăm să pierdem ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iașilor, înlocuiți de pădure tânără în numele producției si al banului. La Repedea și la Cetățuia deja sunt în fază avansată PUZ-uri care urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil. Arborii remarcabili, monumentali, secole de istorie vie, sunt tăiați, de multe ori pentru a fi puși
pe foc, în numele „regenerării”. Accesul recreativ este ori lipsit de infrastructura rudimentară, ori descurajat pe față de administratori.

Propuneri formale precum desemnarea Parcului Natural Codrii Iașilor, precum și alte inițiative locale arată că societatea civilă se implică pentru a îmbunătăți statutul de protecție al acestor păduri. Petiția pentru Parc Natural Codrii Iașilor a ajuns la 35.000 de semnatari, dar sprijinul autorităților si al clasei politice nu este încă susținut si proporționat cu urgența demersului.

Pentru a trage acest semnal de alarmă organizațiile ieșene Codrii Iasilor, Organizația Salvați Prutul, Mai Bine, SOR Iasi, Reset, Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike, EduVentura si grupul civic de inițiativă Parcul Elena Doamna organizează pe 1 iunie Marsul Pentru Pădurile Iasului.

Mihai Diac, Presedinte Asociatia „Codrii Iasilor”: “Puține orașe sunt binecuvântate cu un codru străvechi, așa cum este Iașul cu Pădurea Bârnova-Dobrovăț. Acum acești codri bătrâni sunt exploatați pe 99% din suprafața și protejați doar pe 1%, și îi pierdem în ritm alarmant. Pentru biodiversitatea pe care o găzduiesc si valoarea lor pentru locuitorii județului, trebuie administrați echilibrat ca Parc Natural Codrii Iașilor.

Mădălin Gangal, Președinte Organizația Salvați Prutul” “Județul nostru are mulți arbori remarcabili, monumentali, atât pe coline și în codri cât și în valoroase păduri ripariene de pe malul Prutului, atât de dragi nouă. Acești arbori, istorie vie, trebuie protejați si păstrați pentru ca si copiii noștri să își cunoască rădăcinile.”

Anca Chirghică, Co-director Asociația „Mai Bine” “Orașul crește și odată cu el nevoia oamenilor de a se re-conecta la mediul natural, acum prea des străin, este din ce în ce mai mare. Avem nevoie de verde, de natură, atât în oraș cât și în zonele de lângă el. Pădurile din aproprierea Iașului trebuie protejate pentru starea de bine de zi cu zi a locuitorilor săi.

Prin marș se solicită implicarea autorităților si susținerea clasei politice pentru realizarea dezideratelor de protejare a arborilor remarcabili, monumentali, inclusiv din fondul forestier, pentru protejarea pădurilor bătrâne printr-un echilibru mai bun dintre producție si protecție, si pentru promovarea utilizării recreative a pădurilor din județ, în parteneriat cu societatea civilă. De asemenea prin marș se solicită un sprijin mai susținut si de substantă pentru inițiative de amploare ajunse în fază avansată, cum este cea de desemnare a Parcului Natural Codrii Iașilor.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here