Pe toate santierele Primariei, lucrarile sunt fie abandonate, fie merg cu viteza melcului. Lista neagra a firmelor care isi bat joc de proiectele Iasului

0
50

Un consilier local a constatat faptul ca pe mai multe dintre șantierele Primăriei unde se implementează proiecte cu finanțare de la bugetul local sau finanțare prin fonduri europene, lucrarile sunt facute de mantuiala sau nu sunt in graphic.
Pe toate șantierele Primăriei, și așa puține, lucrările sunt fie abandonate, fie merg cu viteza melcului. Domnul Primar Mihai Chirica trebuie să ofere explicații publice ieșenilor cu privire la aceste întârzieri. Reamintesc faptul că execuția bugetară pe primele 6 luni arată un nivel de absorbție de doar 9.9% în privința investițiilor prin fonduri europene și doar 15% la capitolul Dezvoltare”, a spus consilierul.
Pe loturile de străzi unde au fost semnate contracte pentru modernizare lucrările sunt abandonate:
În ianuarie 2022 a fost semnat contractul de execuție pentru un lot de 5 străzi: Dr. Vicol (Copou), George Coșbuc (Copou) Alexandru Vlahuță (Copou), Simion Bărnuțiu (zona Sărărie) și stradela Sofia Nădeje (zona Cicoarei), Dumitraș Cantacuzino (zona rond Agronomie). Lucrările sunt abandonate din aprilie, când au fost pe aceste șantiere ultimii muncitori și utilaje. Lungimea totală a arterelor este de aproximativ 3,5 kilometri. Valoarea contractului este de aproximativ 3.5 milioane euro, contractantul fiind asocierea Alpenside SRL – Concret Drum SRL .
La 8 luni pe două dintre aceste străzi (Str. Alexandru Vlahuță și Str. Sofia Nădejde) nici măcar nu au început lucrările, iar pe 3 (Str. George Coșbuc, Str. Dr. Vicol și Str. Dumitraș Cantacuzino) lucrările să fie complet abandonate după ce s-au decopertat. Cetățenii care locuiesc pe aceste străzi suferă din cauza poluării, prafului și disconfortului.
În ianuarie 2022 a fost semnat contractul de execuție pentru reabilitarea străzilor Lupiţei, Varianta şoseaua Rediu, Albineţ şi Hotin pentru aproximativ 1.7 milioane euro. Termenul de execuție este 12 luni. Si in acest caz, lucrarea a incaput pe mainile celor de la Alpenside SRL – Concret Drum SRL.
Suntem în august și, din acest lot, nu se lucrează pe nicio stradă, cu execpția varianta șos. Rediu, unde a fost turnat un strat de covor asfaltic. Lucrările sunt abandonate din aprilie, când au fost pe aceste șantiere ultimii muncitori și utilaje“, sustine consilierul.

Bate vântul pe șantierul parcului din Zona C.A. Rosetti, ce trebuia realizat printr-o finanțare europeană de aproape 3 milioane euro:
Pe 8 august erau doar 3 muncitori pe șantier. Parcul de pe bld. C.A. Rosetti ar trebui finalizat în mai puţin de două luni de catre firma Con Ted Company. Însă, realitatea din teren este departe de a confirma acest termen de execuţie. Chiar dacă proiectul nu este unul complex, la aproape doi ani de la debutul lucrărilor, peisajul este unul dezolant: movile imense de pământ acoperă terenul, iar cabluri şi materiale de construcţii sunt lăsate la voia întâmplării.
Pe terenurile care trebuiau amenajate în cadrul proiectului ”Oază de verdeață din cartierul tău” nu era niciun muncitor și lucrările sunt abadonate, deși termenul de finalizare a lucrărilor a fost depășit cu o lună.
E vorba 5 terenuri din cele 4 cartiere (Bularga, Nicolina, Dacia, Cantemir) care trebuiau reamenajate în cadrul proiectului european “Oază de verdeață în cartierul tău”.
Proiectul viza reconversia şi refuncţionalizarea a 12.741 de metri pătraţi de teren neutilizat.
Terenurile care trebuiau înfrumuseţate sunt situate pe: aleea Prof. I. Simionescu, nr. 16A (2.664 metri pătraţi), strada Bradului, nr. 17 A (4.250 metri pătraţi), strada Egalităţii, nr. 27 A (2.519 metri pătraţi), strada Butnari, nr. 13 A (1.673 metri pătraţi) şi strada Romană, nr. 37B (1.635 metri pătraţi).
Lucrările la centrul Multifuncțional din zona Cicoarei, care trebuie finalizate la finalul lunii septembrie 2022, de catre Elit Construct SRL (Vaslui), sunt foarte întârziate.
Proiectul prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de sport cu peste 150 de locuri în tribună, de săli de IT și audiții muzicale, a unei biblioteci etc.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

93 − 85 =