Pepiniera sinecuriștilor de la Servicii Publice SA. Doi fosti vicepresedinti de CJ, cei mai bine platiti sinecuristi ai Iasului

0
78

Nu îi dă competența afară din casă, dar ocupă și câte două funcții cheie în administrația Iașului. Printre oamenii nepotriviți la locurile potrivite se numără și Alin Aivănoaie, director executiv la SC TermoService SA și administrator neexecutiv la SC Servicii Publice SA. Potrivit legii, calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit. Din exercitarea și neexercitarea retribuita a celor două funcții, Aivănoaie este platit anual cu 50 de mii de euro. Alaturi de Aivanoaie, fost vicepresedinte al CJ Iasi, o halca din bugetul SC Servicii Publice este pusa departe si pentru Nicolae Ivanciu, un alt fost vice de CJ
Nepotismul si sinecurile in societatile subordonate Primariei Iasi constituie o caracatita ale caror tentacule lipicioase acapareaza functii cheie, pentru care sunt infiintare servicii cu obiecte de activitate fictive si, ce este mai grav, paraziteaza functionarea normala a unor institutii si greveaza bugetul public al Iasului.
Este si cazul SC Servicii Pubice SA, societate scoasa acum ceva ani de sub dictatura familiei Salceanu si preluata de directorul Laurentiu Ivan, al carui plan de management a reusit sa rentabilizeze societatea si implicit sa ridice standardele unor servicii si sa schimbe imaginea Iasului dar, in schimb, nu a reusit sa curete organigrama de agatorii de functii prompati din afara sau nu.
Astfel, de doi ani de zile, in structura acestei societati a fost bagat inculpatul Alin Aivanoaie, pe functia de director neexecutiv, fiind retribuit anual cu aproximativ 67.000 lei. Acest venit este cumulat cu suma de 183.000 lei, ce reprezinta retributia pentru postul de executie la Termoservice SA Iasi.

Coruptul a cazut ca Hopa-Mitica
Parcursul acestui individ acuzat pentru fapte de coruptie este unul specific parvenitilor propulsati pe filiera politica. Absolvent la 35 de ani a unei universitati particulare cunoscute ca fabrica de diplome pentru pesedei si apoi pentru alti sateliti politici, Aivanoaie se desprinde din firma de paza la care lucra si accede la tot felul de functii publice pentru ocuparea carora nu il recomandau nici studiile si nici experienta, cum de altfel se intampla si acum. Astfel, in 2014 ajunge vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, post pe care rezista fara scandal doar cateva luni, pana ajunge sa fie insfacat de procurorii DNA si acuzat de fapte de coruptie.
Reabilitarea si implicit oferirea ca pleasca a unei alte sinecuri publice nu intarzie sa apara, asa ca in anul 2019, Aivanoaie este inscaunat, total netransparent, director laTermoservice, ca o consecinta a jocurilor politice dintre PSD si PMP la nivelul Consiliului Local. Cercetarea penala initiata de procurorii DNA se pare ca nu l-a cumintit deoc pe Aivanoaie, asa ca acesta nu numai ca nu a invatat nimic din greseli, ci a continuat sa persiste in ele. Astfel, in calitate de director al Termoservice, Aivanoaie trage un tun cu achizitii publice la finele anului 2020, atribuind numai putin de 8 contracte cu bani publici catre Gip –Est, firma la care a fost director.
Capatuire pe viata, fara nicio performanta
De la venirea acestuia la conducerea Termoservie, societate ce administreaza in cel mai defectuos mod peste 22 mii apartamente din Iasi, a reusit atat sa destabilizeze echipa constituita de Tudor Tudose, cat si sa desfiinteze anumite servicii profitabile pe criterii doar de el stiute. In schimb, atunci cand a fost vorba de beneficii personale, Aivanoaie nu a precupetit niciun efort sa isi indese cu doua maini in desaga. Astfel, bonusul anual pentru director a crescut de la 104.000 lei 208.000 lei, creștere cu 100%, iar pentru membrii CA de la 63.000 lei la 142.000 în 2021, creștere cu 125,40%. Sunt doar cateva date ce reflecta pe deplin nesimtirea si sfidarea la adresa iesenilor din partea unor saltimbaci cocotati artificial pe functii publice.
Ivanciu, un zootehnist cu priza la cascaval
Un alt personaj care mananca degeaba din marele lighean din care se infrupta alte sute de bugetari care taie frunze a caini, este Nicolae Ivanciu, fost sef al Protectiei Consumatorului Iasi si…vicepresedinte de Consiliu Judetean. In prezent, acesta ocupa functia de sef Birou in cadrul DSVSA Iasi, functie pentru care ridica anual suma de 80.509 lei, la care se adauga 42.291 lei ca membru in Consiliul de Administratie al SC Servicii Publice SA. Pe langa aceste sume, Ivanciu mai este si patronul unui salon de infrumustare situat pe Copou.
Ce spune legea
Potrivit art.94 din Lega 161/19.04.2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Mai mult, funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată, ori in calitate de membru al unui grup de interes economic.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 54 = 63