Perle de magistrat. Limbajul, atitudinea si consemnarile judecatoarei Bivol Mihaela, o veritabila colectie de perle judiciare

1
56

Judecatoarea Bivol Mihaela din cadrul Tribunalului Suceava este un caz singular printre magistrati,  fiind acuzata de nenumarate ori de partile si avocatii din dosarele penale care ii sunt repartizate, atat pentru faptul ca in repetate randuri a depasit limitele unei atitudini rezervate, politicoase si profesionale, cat si pentru refuzul de a respecta intocmai prevederile Codului de procedura penala, aceasta avand propriile reguli pentru audierea inculpatilor si martorilor, pentru consemnarea declaratiilor, precum si un comportament nefiresc fata de avocati, ridicind tonul vocii in sala de judecata, in sedinte record de cite 12 ore.

Din cuprinsul unor incheieri de sedinta, din declaratii sau pur si simplu din inregistrarile audio ale sedintelor, rezulta limbajul “colorat” al magistratei Bivol Mihaela, aceasta folosind expresii precum:

“imi scuip plamanii ca sa consemnez declaratia dvs”, “instanta nu cunoaste ministerele (din Guvernul Romaniei)”, intrebari retorice “ce sa inteleaga instanta?”, “spuneti doamna martor ilegalitatile”, “instanta se apara fata de acuzatiile avocatilor”, “instanta nu are cunostinte de IT”, “instanta are o problema cu avocatul”, “ce mai doriti sa ma intrebati?”, “nu vreau sa va mai aud teoriile dvs, slava Domnului”, “tensionati si agitati instanta”, “si ce vreti sa fac cu laptop-ul de fite? sa ma duc in beci sa-l caut?”, “pentru ca ne-am certat degeaba, fara niciun rezultat, in sedinta anterioara v-am dat termen 2 zile”, “ati zis ca v-am tinut 12 ore in audiere si din cauza asta vezi Doamne, lesina inculpatul pe aici”, “si eu astazi trebuia sa motivez o hotarare de condamnare pentru 13 inculpati si sunt aici in sala pentru dosarul dvs”, “daca raspundeti la intrebarea asta corect instanta va premiaza”, “instanta nu castiga bani multi ca avocatii din acest dosar”, “o sa va pun o data in locul meu”, „unde suntem aici, pe stadion?”, „v-am spus de cinci ori acelasi lucru”, „nu vă cunoasteti atributiile din sala de judecată domnilor avocati”, „vă rog să nu mai vorbiti, nu mă pot concentra, pricepeti?”, „stiti sau nu vă amintiti d-na martora? Nu-mi dati alternative să aleg eu, este a nu stiu câta oară când încerc să consemnez … întâi gânditi-vă si apoi dati răspunsul”, „ martora va amendez daca vorbiti peste instanta”„este adevarat ca instanta a ridicat tonul, nu mai am de gand ca la sedinta trecuta sa ridic vocea si sa tip la d-voastra”, „ridicati mina ca niste scolarei si va dau cuvintul”.

Potrivit avocatilor care au infatisari in procese instrumentate de judecatoarea Bivol, aceste expresii inadecvate sunt de natura sa afecteze prestigiul justitiei si demnitatea functiei de magistrat si, totodata, sunt de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea judiciara.

Astfel de opinii, expresii, fac parte din registrul oratoric al limbii vorbite si nu al stilului scris, oficial, care trebuie sa aiba un caracter impersonal mai ales in acte oficiale ce emana de la un judecator de Tribunal. Această conduită a d-nei magistrat Bivol Mihaela, contravine prevederilor art. 5 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, anexă la Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375 din 17 decembrie 2015, care stipulează că judecătorii au obligatia de a avea un comportament decent şi civilizat în relaţiile de serviciu, au obligatia de a da dovadă de competenţă profesională şi de a manifesta calm, răbdare, politeţe şi imparţialitate faţă de justiţiabili, martori, avocaţi, procurori şi alte persoane cu care intră în contact în calitate oficială”, a declarat avocatul Alexandru Georgescu

Pe de alta parte, in incheierile de sedinta ale acestei judecatoare se regasesc si frustari legate de faptul ca nu este apreciata de avocati care isi permit sa depuna cereri si memorii la dosar, astfel ca, doamna judecator a gasit de cuviinta sa se apere prin incheierile de sedinta, ceea ce atesta si o patima fata de avocati, facand totodata dovada ca judecatorul s-a abatut de la scopul lui firesc si a denaturat si rolul unor astfel de incheieri intermediare de sedinta, zdruncinand increderea in actul de justitie.

Ceea ce este absolut aberant este si faptul ca in  incheierile de sedinta ale acestei judecatoare, se regasesc mentiuni referitoare la ora si minutul cind un avocat intra sau iese din sala de judecata, faptul ca acestia trebuie sa ii ceara voie judecatoarei sa iasa din sala, chiar si cind merg la toaleta, sunt consemnate expresii de tipul instanta va lua cuvantul de a vorbi”, in timpul sustinerii unor cereri, totodata, judecatoarea Bivol Mihaela tine cu orice pret sa redea in cuprinsul incheierilor si starile emotionale ale participantilor la proces, spre exemplu “inculpata Vatuiu Raluca plange”, “doamna avocat Angelica Enache a zambit in timpul sedintei de judecata” sau pe un domn avocat l-a “busit rasul” la intrebarea adresata de instanta sau “instanta constata ca partea-inculpata nu este calma”.

 

1 COMMENT

  1. Caz singular???? Sa o credeti voi. Ia uitati-va la Anamaria TRANCA de la Curtea de Apel Bucuresti cum isi respinge singura recuzarile si tipa la inculpati si avocati in sala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =