Perseidele sau “ploaia de stele cazatoare”, in noaptea de 12 spre 13 august 2017

0
51

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasânduse cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus). Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie 24 august, şi momentul maxim din anul acesta va fi în după amiaza zilei de 12 august 2017, ora 19.00

Observatorul Astronomic şi Astroclubul „Perseus” al Muzeului „Vasile Parvan” va organiza o noapte de observaţii astronomice în afara oraşului Bârlad, Rezervaţia Bădeana, comuna Tutova, Judeţul Vaslui (circa 15 km sud de Bârlad). Cu această ocazie învităm şi publicul să observe cerul împreună cu noi, în intervalul orar 20.30 şi 04.00 dimineaţa.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 8 = 1