Piaza rea du-te in…Siria! Arafat dupa tragedia de la Constanta: Ne bucurăm că sunt 7 morți și nu 9

0
68

Raed Arafat a făcut primele declarații după incendiul de la Constanța. Una dintre cele mai macabre declaraţii auzite vreodată de la un oficial responsabil de tot ceea ce se întâmplă rău în spitalele din România, este atunci când Arafat a spus: Ne cerem scuze și ne bucurăm că sunt 7 morți și nu 9.
Șeful DSU, Raed Arafat: ”Din păcate, am avut și 7 persoane decedate. La început s-a confirmat cifra de 9 persoane și apoi a fost actualizată. Când raportăm date în dinamică, se întâmplă astfel de cazuri. Ca să nu se întâmple astfel de situații, ar însemna să nu comunicăm nimic până nu stăm la rece. Au fost calculați de două ori cei doi pacienți care au decedat la Spitalul Județean și la Militar”, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat şi scuzele care nu ajută pe nimeni
„Din păcate, am avut și 7 persoane decedate. La început s-a confirmat cifra de 9 persoane și apoi a fost actualizată. Când raportăm date în dinamică, se întâmplă astfel de cazuri. Ca să nu se întâmple astfel de situații, ar însemna să nu comunicăm nimic până nu stăm la rece. Au fost calculați de două ori cei doi pacienți care au decedat la Spitalul Județean și la Militar.
Ne cerem scuze și ne bucurăm că sunt 7 și nu 9. Spitalul de infecțioase a fost supus la 2 controale ale ISU Constanța în 2020 și februarie 2021. Au fost constatate anumite nereguli, unele care se referă la instalații electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Existau în spital senzori pentru oxigen, iar instalația de detectare la incendiu nu exista”, a spus Raed Arafat.
Şi continuă: „Condoleanțe familiilor celor care i-am pierdut azi în această tragedie, la care s-a intervenit după ce a venit un apel de urgență la orele 9.48.
Primul echipaj a sosit la 9.56, la o distanță de 3,5 km. Resursele – 5 ofițeri, 128 subofițeri, 51 mijloace. Serviciul de ambulanță: 10 ambulanțe, posibil și altele care au venit și au plecat. 8 mașini de prim-ajutor, una de ATI, una de multiple victime. Au venit din județul Ialomița, Călărași, Galați.
În spital au fost 125 de pacienți, din care 5 non-COVID și 120 COVID, din care 10 la ATI. S-a procedat la evacuare, începută din interiorul spitalului, continuată de pompieri și transferul la alte spitale. La acest moment nu e nevoie evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri”.
Arafat: Eu apar când e o problemă cu adevărat gravă
„DSU are 2 roluri: principalul e coordonarea structurilor de intervenție în caz de urgență. Pe noi ne vedeți când sunt probleme, când nu sunt nu apărem.
Eu apar când e o problemă cu adevărat gravă. În cadrul departamentului, IGSU are rolul de prevenire și control. IGSU a alertat că există problemă. Executarea soluțiilor nu aparține de IGSU, DSU, MAI, nici ministrul de Interne, pentru că aici merge unde e proprietarul, nici măcar de manager nu ține. Rolul nostru e să sprijinim.
Rolul DSU e intervenția, salvarea, să ajungă la timp, să facă tot ce e posibil când apare o tragedie și să facă tot posibilul să prevină în limita competențelor. Să dea autorizația, să nu o dea dacă nu e în regulă. Au avertizat managerul.
DSU intervine, are rol pe prevenire, constatare, control, dar DSU nu poate să rezolve problemele în locul celor care au responsabilitatea sau să dea finanțarea. E posibil să ne trezim că dânșii aveau proiecte finanțate ca să rezolve problema, iar tragedia a apărut înainte să se rezolve problema”, a mai punctat Raed Arafat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here