Pivnițe istorice distruse în mod barbar de Citadin, în centrul Iașului

0
42

Firma de asfaltari a Primariei Iasi  este implicată într-un nou scandal. În urma unei asfaltari defectuoase dupa o intervenție facuta de Conest la un record de apa-canal, amplasat pe b-dul Ștefan cel Mare, Doreii de la firma Citadin au reușit să distrugă gurile de aerisire de la pivnițele care brăzdează subteranele din centrul Iașului. Astfel, în urma lucrărilor efectuate de Citadin, prin gurile de aerisire ale pivnițelor din zonă, nu mai intră aer, ci apă. Cum în ultima vreme, aluviunile au făcut din Iași o mică Veneție, pivnițele au fost inundate, instalându-se mucegaiul și starea de umiditate care au afectat iremediabil mobier și alte obiecte depozitate în aceste spații.

Am reușit să stabilizez gradul de umiditate în pivniță, sa desfund aerisirile și sa îmi permit depozitarea unor obiecte de mobilier. Imediat dupa ce muncitorii Citadin au terminat de făcut asfaltarea de dupa racord, la prima ploaie mi s-a inundat pivnița. Acest lucru l-am constatat cu stupoare dupa vreo trei zile, timp în care, din cauza umezelii, mucegaiul se prinsese de mobilă, obiectele fiind total compromise. Chiar și după ce am sesizat această situație celor de la Citadin, nimeni dintre cei care ar trebui să răspundă de acea lucrare defectuoasă nu și-a făcut simțită prezența în zonă pentru a faca măcar o observare primară, numai spun de pregătirea unei echipe pentru remedierea problemei. Mult mai tarziu, o echipa Citadin s-a deplasat in zona si, stupoare, in loc sa  puna o aparatoare pana la jumatatea aerisirii, pentru a stopa patrunderea apei pluviale in pivnita, au facut un tobogan prin care toata apa patrunde prin gura de aerisire. Am contactat deja avocatul și sunt hotărât să îi dau în judecată pentru recuperarea prejudiciului, cu atât mai mult cu cât nu am observat bunele intenții ale acestei firme”, ne-a declarat Marius Ostap, proprietarul unui spațiu din zona central a Iașului.

Contactati telefonic, sefii Citadin, cei din vina carora s-a ajuns la aceasta bataie de joc fata de patrimonial Iasului si de investitiile iesenilor,  au sustinut ca nu pot interveni in aceasta perioada pentru ca ..sunt prinsi cu pregatirea inceperii anului scolar.

“Ttrebuie sa faceti o cerere la Serviciul Strazi din cadrul Primariei, ca sa ne dea comanda pentru remedierea acelei probleme sesizate si, poate, prin octombrie vom remedia aceasta problema. Acum suntem ocupati cu scolile”, ne-a  declarat  Kristian Barzu, directorul adjunct al Citadin.

Mai mult, în urma racordului facut de Conest, apa pluvială se adună într-un important gang de acces de la lângă Primăria Iași, ceea ce face imposibilă tranzitarea acestuia atunci când plouă. De menționat este faptul că în curtea interioară către care se face accesul, funcționează în jur de 4 instituții publice, dintre care o parte au program cu publicul.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 15 = 19