Platforme online – Refugees.ro şi Dopomoha.ro, făcute de IT-sti pentru a veni in spijinul refugiatilor din Ucraina

0
82

IT-iştii români s-au alăturat din primele zile de după atacul Federaţiei Ruse lansat asupra Ucrainei în efortul de ajutorare a refugiaţilor din această ţară.
Ei sunt cei care, prin soluţiile informatice pe care le-au creat extrem de repede, au grijă să adune la un loc, într-un mod vizibil şi uşor de accesat, miile de oferte venite de la românii care îşi pun casele la dispoziţie, adună mâncare pentru cei plecaţi din calea războiului sau găsesc soluţii pentru îngrijirea copiilor sau animalelor de companie ale acestor, scrie ziaruldeiasi.ro.
Alexandru Panait, un IT-ist din Piatra Neamţ, care acum locuieşte în Timişoara, a conceput platforma www.refugees.ro.
Când am văzut nevoia oamenilor din Ucraina, când am văzut faptul că sunt multe persoane din România care pot şi vor să ajute, care s-au organizat pe Facebook şi pe alte reţele sociale, am zis că pot să ajut şi eu şi m-am gândit să centralizez toate aceste date. În primele 48 de ore de la lansare am avut până în 100 de mii de accesări, utilizatori unici, 2000 de conturi create, 1400 de oferte introduse pe platformă. De asemenea, m-au contactat foarte multe ONG-uri , atât din străinătate cât şi din România”, ne-a declarat Alexandru Panait.
1.186 de persoane disponibile să cazeze refugiaţi
Pe această platformă, pe o hartă a României se pot vedea ofertele existente în fiecare judeţ, grupate pe categorii. Românii şi-au pus la dispoziţie casele pentru familiile aflate în pribegie. Ieri erau deja 1.186 de persoane disponibile să cazeze refugiaţi din Ucraina.
La fiecare dintre oferte e trecută o mică descriere, în care se precizează numărul de locuri disponibile şi ce fel de familie este cea care găzduieşte, un număr de telefon şi adresa.
Mâncare, transport, servicii medicale, multe dintre acestea fiind oferte de consiliere psihologică pentru oamenii fugiţi din calea războiului, produse de îngrijire a copilului sau pentru animale de companie, servicii de traducere sau îmbrăcăminte, românii se încriu cu toate acestea în număr tot mai mare pe platformă ca să-şi ajute vecinii.
„Pot apărea foarte multe lucruri neprevăzute”
Înţeleg faptul că Guvernului, oricărui guvern, nu neapărat din România, îi era practic imposibil să organizeze ceva rapid, pentru că asta ar fi însemnat foarte multe riscuri şi ar fi însemnat să îşi asume o responsabilitate foarte mare, responsabilitate pe care eu mi-am dorit să mi-o asum. Pentru că, să faci o platformă rapid, în cîteva ore, presupune asumarea multor responsabilităţi, pot apărea foarte multe lucruri neprevăzute şi mă bucur că am reuşit cel puţin să cresc nivelul de awareness în alte ţări din Europa despre faptul că românii s-au mobilizat foarte bine în ceea ce priveşte ajutorul pe care îl oferă ucrainenilor, cât şi prin prisma faptului că avem date centralizate, cetăţenii ucraineni pot intra pe platformă să să aleagă resursele de care au nevoie. Iar voluntarii pot utiliza resursele indicate în platformă ca să îi îndrume pe oameni mai eficient”, a explicat Alexandru Panait despre rolul platformei refugees.ro.
Code for Romania a anunţat că îşi opreşte activitatea obişnuită şi că îşi îndreaptă toate eforturile echipei şi comunităţii de peste 2.300 de voluntari spre construcţia infrastructurii digitale de care refugiaţii au nevoie.
CODE 4 Romania, dintre cele mai puternice organizaţii de tehnologie civică din lume, a lansat https://dopomoha.ro/uk, o platformă IT în patru limbi (ucraineană română, engleză şi rusă) care conţine pe scurt informaţii pentru cei care intră în ţară, cum pot cere azil sau de ce documente au nevoie, cum funcţionează transportul public, care sunt drepturile pe care le au odată cu intrarea în România şi cum se pot evita să fie victimele traficului de fiinţe umane.
Olivia Vereha, co-founder Code4 Romania: “Am lucrat la această platformă cu 350-400 de voluntari, este o platformă de content. Ne-au ajutat foarte mult Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, UNCHR şi Consiliul Naţional Român pentru refugiaţi. Mai avem două soluţii pe care urmează să le lansăm, un sistem de management centralizat al resurselor, adică tot ceea ce donează românii să fie manageriat la nivelul Departamentului pentru Siotuaţii de Urgenţă şi o alta care va înregistra toate spaţiile de cazare. Am ţinut să o facem separat pe aceasta, pentru că aici va fi disponibil şi un call center, pentru că nu putem neglija riscul traficului de persoane la care ar putea fi expuşi refugiaţii din Ucraina. Aici lucrăm cu Federaţia Organizaţiilor din Servicii Sociale şi cu Asociaţia “Zi de bine”. Mai pregătim o serie de proiecte, am vrut sa ne ocupăm prima data de cele critice”.
Alte soluţii la care lucrează voluntarii Code 4 Romania au în vedere susţinerea pe termen lung a refugiaţilor din Ucraina, cu informaţii concrete şi clar prezentate despre educaţie, fie că este vorba de limba română, ca să se poată descurca aici, fie că este vorba de înscrierea la şcoli sau grădiniţe pentru copii, soluţii pentru transport public gratuit.
Atât Refugees.ro cât şi Dopomoha.ro sunt realizate pro-bono. Însă toţi cei care vor să îi susţină pe IT-iştii voluntarii de la Code 4 Romania pot face donaţii prin SMS cu textul PUTEM la 8864.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here