Pogromul de la Iaşi, comemorat la sfârşitul acestei săptămâni

0
77

În perioada 15-17 iunie, Primăria Municipiului Iaşi organizează în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman din Israel, proiectul amplu de comemorare a 77 de ani de la Pogromul de la Iași. Vineri, 15 iunie, de la  ora 16.30, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași va avea loc simpozionul cu tema „Rolul comunității evreiești în dezvoltarea Iașului: trecut., prezent și viitor”.  Ulterior, duminică, 17 iunie, de la ora 10.00, în Cimitirul Evreiesc din Iași, se va desfășura „Marșul Vieții”, un proiect inițiat de Rabinul Josef Wasserman din Israel.

Vă adresăm rugămintea de a marca împreună acest moment special în istoria orașului nostru, prin participarea dumneavoastră la programul manifestărilor. Așteptăm ieșenii care doresc să participe la «Marșul Vieții», duminică, la ora 09.30 la Centrul de Cartier Păcurari, din șoseaua Păcurari nr. 34 Iași, de unde se va pleca în marș până la Cimitirul Evreiesc. Evenimentul marchează un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale acestei comunităţi în dezvoltarea Iaşului şi o reparaţie morală şi istorică a suferinţelor suferite în cadrul Pogromului de la Iaşi”, precizează organizatorii.

Iaşul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât la dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor (primul teatru idish din lume, „Pomul verde”, a funcţionat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului), a medicinei, a stiinţelor şi a patrimoniului architectural, fiind un oraș special pentru membrii comunității evreiești din România și Israel.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here