Pogromul de la Iasi de acum 78 de ani, marcat printr-un nou “mars al vietii”

0
90

Primăria Iaşi organizează în perioada 28 iunie – 4 iulie 2019, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman din Israel, o nouă ediție a „Marșului Vieții”, amplu proiect de comemorare a 78 de ani de la Pogromul de la Iași.

Cu acest prilej Iașul va primi vizita unei delegații a orașului Ashdod din Israel, condusă de primarul Yehiel Lasri și din componența căreia vor face parte Hanoh Drach Erlich,  directorul Direcției de Dezvoltare, Sănătate, Mediu, Servicii și Asistența Socială, Shlomo Rotenberg, directorul Direcției de Infrastructură, și Aryella Rosenthal, directorul Direcției Relații Internaționale, toate din cadrul Primăriei Ashdod.

Principalele evenimente incluse în programul acestei ediții a „Mașului Vieții” sunt:

  • 30 iunie 2019, ora 10.00, în Cimitirul Evreiesc din Iași: „Marșul Vieții”, care marchează un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale acestei comunităţi în dezvoltarea Iaşului;
  • 30 iunie 2019, ora 13.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași: semnarea acordului de înfrățire între Municipiul Iași și Orașul Ashdod;
  • 30 iunie 2019, ora 19.00, în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii: proiecția filmului „Cine ne va scrie istoria ”, sprijinit de Asociația Fraterna și cu participarea regizorului Dan Schlanger.

Ieșenii care doresc să participe la „Marșul Vieții” sunt așteptați pe 30 iunie 2019, la ora 9.30, la Centrul de Cartier Păcurari (din șoseaua Păcurari, nr. 34), de unde se va pleca în marș până la Cimitirul Evreiesc (în aleea Cimitirul Evreiesc, nr. 2). Programul oficial al comemorărilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 10.00.

Iaşul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât în dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor (primul teatru idish din lume, „Pomul verde”, a funcţionat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului), a medicinei, a stiinţelor şi a patrimoniului architectural, fiind un oraș special pentru membrii comunității evreiești din România și Israel.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here