Pogromul de la Iasi. Memoria locurilor dupa 81 de ani de la cea mai terifianta pagina de istorie a orasului Iasi

0
61

Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Evreilor Români din Israel, vor organiza marți, 28 iunie 2022, o serie de evenimente de comemorare a Pogromului de la Iași din 1941.
Acest moment special în istoria orașului nostru va fi marcat marți, 28 iunie 2022, după următorul program:
– ora 9.30, la Cimitirul Evreiesc din Iași, a opta ediție a Marșului Vieții, proiect care marchează un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale acestei comunităţi în dezvoltarea Iaşului şi o reparaţie morală şi istorică a suferinţelor îndurate în timpul Pogromului de la Iaşi;
– ora 17.00, lansarea proiectului „Pogromul de la Iași. Memoria locurilor”. În cadrul acestui proiect a fost realizată o hartă digitală interactivă cu un traseu al principalelor evenimente şi spaţii urbane cu o simbolistică aparte în istoria Pogromului de la Iași. Au fost identificate 20 de astfel de locuri unde se vor monta panouri informative. Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Primăria Municipiului Iași lansează marți, 28 iunie 2022, proiectul cultural „Pogromul de la Iași. Memoria locurilor” (www.iasi1941.com). Lansarea va avea loc la ora 17.00 în Sala de Consiliu „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.
Orașul cu cea mai veche prezență evreiască de pe teritoriul României și cea mai numeroasă comunitate în perioada interbelică, Iașiul a fost, totodată, locul unde, la final de iunie 1941, istoria României a cunoscut un episod de un mare tragism care a însemnat mii de vieți curmate, mii de familii distruse, peste 13.000 de victime „vinovate” de a fi fost de etnie evreiască. Proiectul „Pogromul de la Iași. Memoria locurilor” continuă demersul care îndeamnă la amintire și descoperire a unor povești de viață al căror martor a fost același oraș care astăzi face parte din realitatea noastră.
Prin intermediul fotografiilor, al mărturiilor și al informațiilor istorice, proiectul ne ajută să conștientizăm că străzile pe care le străbatem, clădirile pe care de multe ori le privim indiferenți poartă amprenta unor povești de viață, povara unor tragedii născute din ură. Platformei digitală www.iasi1941.com realizează o incursiune în trecutul orașului la sfârșit de iunie 1941, descoperindu-l dintr-o perspectivă diferită, cu părți întunecate și, pe alocuri, cu frânturi de speranță și încredere în oameni.
– ora 18.30, la Opera Națională Română Iași, concertul „Neuitare” susținut de Paula Seling și orchestra Operei Naționale Române Iași în memoria victimelor Pogromului de la Iași (accesul în sală se va face începând cu ora 18.00).
Între 27 și 29 iunie 1941 la Iași a avut loc unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din oraș. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși circa 13.000 de evrei.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here