Expertii FBI pentru Romania si Republica Moldova trag un semnal de alarma la Iasi cu privire la persistența fenomenului coruptiei din institutii

0
65

Camera de Comerț și Industrie Iași, în parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și Camera de Comerț și Industrie a României, a organizat conferința „Cele mai bune practici anticorupție – educație și prevenire”. Invitați în cadrul conferinței au fost experții Biroului Federal de Investigații (FBI) pentru România și Republica Moldova. De asemenea, cu ocazia acestui eveniment, a fost transmis un mesaj din partea atașatului comercial pentru România și Rep. Moldova al Ambasadei SUA la București, Thomas Hanson.
Timp de aproape trei ore, participanții din rândul mediului de afaceri, administrativ, educațional, juridic și organizații neguvernamentale s-au angrenat într-un dialog dinamic cu invitații.
Evenimentul își propune promovarea unei culturi bazate pe respingerea tuturor formelor de corupție și aplicarea unor mecanisme instituționalizate de prevenire și combatere la nivelul companiilor și al instituțiilor din județul Iași. Deschiderea pentru realizarea unui schimb de bune practici cu partenerii americani reprezintă un pas important pe latura combaterii corupției, în complementaritate cu demersurile instituțiilor românești abilitate. Trebuie să ținem cont de faptul că percepția generală privind persistența fenomenului corupției reprezintă o piedică serioasă în ceea ce privește stabilirea de joint ventures sau posibilitatea de încheiere a unor acorduri internaționale cu companii din alte țări. În sensul îmbunătățirii cooperării dintre mediul public și cel privat, susținem necesitatea continuării procesului de transparentizare în toate etapele procesului de achiziție, ca demers esențial pentru diminuarea riscurilor de corupție și informatizarea derulării procedurilor de achiziții publice, care s-a dovedit a avea un efect semnificativ, de asemenea, asupra reducerii riscurilor de corupție”, a declarat Marian Mihordea, vicepreședinte al CCI Iași.
Reprezentanții FBI prezenți la eveniment au subliniat faptul că „pentru a obține rezultate bune în ceea ce privește combaterea corupției, este obligatorie o colaborare perfectă cu mediul privat. În fiecare zi, numărul amenințărilor crește fie că vorbim de cele din domeniul IT, fie de cele din domeniul bancar sau imobiliar. De foarte multe ori, mediul privat reușește să identifice înaintea FBI eventualele probleme de corupție, colaborarea cu instituția noastră fiind extrem de importantă în acest caz. FBI trebuie însă sa facă primul pas și să vină către mediul privat și să întrebe cu ce îi poate ajuta. Numai împreună cu mediul de afaceri, prin coordonare și prin educare putem să construim o adevărată reziliență împotriva acestui flagel”.
Parteneriatul strategic dintre SUA și România împlinește 25 de ani de existență, timp în care relațiile economice dintre cele două state au evoluat semnificativ. Astfel, dacă în 2017, primul an de parteneriat, SUA a importat din România produse în valoare de aproape 400 de milioane de dolari și a exportat produse în valoare de 250 de milioane de dolari, în 2021 valoarea exporturilor românești a crescut de 7 ori, până la aproape 3 miliarde de dolari, în timp ce valoarea exporturilor SUA în România a crescut de 5 ori, până la 1,5 miliarde de dolari. Companiile americane sunt atrase să investească în România datorită calității forței de muncă, a poziției geostrategice a acestei țări, dar și pentru faptul că, în ultimii 20 de ani, România a devenit un hub în ceea ce privește tehnologia mobilă”, a declarat Thomas Hanson, atașatul comercial pentru România și Rep. Moldova al Ambasadei SUA la București.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here