Poligon pentru utilizarea utilajelor agricole si linie de sortare, procesare si ambalare a legumelor si fructelor, la TransAgropolis

0
73

Consiliul Judetean Iasi anunta faptul ca a fost atins și al doilea indicator din contractul de finanțare referitor la numărul IMM- urilor care beneficiază de facilitățile parcului.  Este vorba despre minim 10 spații închiriate, fie că sunt spații de depozitare cu temperatură controlată, fie că sunt spații comerciale sau pentru birouri. Celălalt indicator a fost atins la începutul acestui an și presupunea închirierea a cel putin 10% din totalul spațiilor existente în cadrul parcului agroindustrial.

La acest moment nu mai există niciun risc de pierdere a finanțării inițiale, 2.8 milioane de euro. În plus, BRCT va vira către Consiliul Județean Iași și ultima tranșa alocată acestui proiect (aproximativ 700.000 euro).

Până acum 61% din totalul spațiilor de depozitare și de birouri de la TransAgropolis au fost deja închiriate!

Mai mult, Consiliul Judeţean Iaşi va organiza în data de 21 aprilie o nouă licitaţie cu strigare pentru închirierea unor celule de depozitare si a unor spaţii comerciale şi pentru birouri în cadrul parcului agroindustrial TransAgropolis.
Vor fi scoase la licitaţie 2 celule de depozitare cu suprafeţe de 92,2 mp, la un tarif de pornire de 2.0 euro/mp/lună și 16 de spaţii comerciale și pentru birouri cu suprafeţe cuprinse între 8,7 şi 30,3 mp, la un tarif de pornire de 1.5 euro/mp/lună. Înscrierile se pot face până pe data de 19 aprilie.

Au fost închiriate până acum 8 spații de depozitare cu temperatură controlată totalizând 624,9 mp, adică 77,2 % din totalul spațiului existent pentru depozitare la TransAgropolis. În ceea ce privește spațiile pentru birouri, au fost închiriate până acum 6 spații pentru birouri reprezentând 28,38% (114,75 mp) din totalul spațiilor comerciale și pentru birouri.
Sper că la următoarea licitație să ocupăm în totalitate spațiile de depozitare cu temperatură controlată. Vom mai închiria cu siguranță și din celelalte spații pentru birouri. Lucram deja la proiectul de extindere a parcului agroindustrial. Ceea ce avem acum este doar 25% din viitorul Centru de Transfer Tehnologic pentru Agricultură și Zootehnie, unde va fi prevazută și o linie de sortare, procesare și ambalare a legumelor si fructelor ” a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Consiliul Județean Iași a depus deja la ADRNE scrisoarea de intenție pentru demararea unui proiect de 3 milioane de euro finanțare nerambursabilă care prevede crearea unui Centru Tehnologic de Transfer pentru Agricultură și Zootehnie. Proiectul  va fi realizat în cadrul unui parteneriat extins între Consiliul Județean Iași și Consiliul Local al Comunei Lețcani.

Proiectul presupune extinderea actualului parc agroindustrial cu spații pentru expoziții pentru agricultură și zootehnie,dar și o platformă destinată demonstrațiilor și încercărilor de transfer tehnologic. Aici vor fi organizate loturi demonstrative si experimentale, demonstratii si testari cu utilaje de ierbicidare si cosire, recoltare. Pentru elevii de la liceele de specialitate din judet vor fi organizate cursuri de mecanizare si va exista un poligon pentru utilizarea utilajelor si echipamentelor agricole. Totodată, noul centru va avea prevazută și o linie de sortare, procesare și ambalare a legumelor si fructelor.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here