Politisti locali agresati si umiliti de cersetori in centrul Iasului. Capitala Moldovei, asaltata de cete de cersetori agresivi

0
78

De la inceputul pelerinajului la hramul Sfintei Parascheva, politistii locali din Iasi s-au confruntat  cu o situatie inedita fata anii anteriori. Cersetori violenti l-au atacat cu pietre pe un politist local, iar un alt agent a fost strans de gat de un cersetor de etnie rroma. Pentru faptele lor, cersetorii au fost doar amendati pentru tulburarea linistii publice, fapta de ultraj fiind trecuta cu vederea. Acest fenomen nemaiintalnit pana acum ia amploare in aceste zile. In aceasta dimineata, un lucrator de la Salubris a fost batut de alt cersetor venit la hram

Un incident mai putin obisnuit s-a petrecut miercuri  seara in centrul Iasului, in zona parcului de la Teatrul National. Un grup de cersetori cu copii, care agresau verbal trecatorii, a fost oprit de un politist locala, in incercarea de a-I legitima. Spiritele s-au incins iar, la un moment dat, agentul a fost bruscat verbal si un cersetor irascibil s-a facut ca ii da un cap in gura. Lucurile au degenerat. Cersetorul violent a rasturant o banca si i-a pus mana in gat politistului local. Agentul a reusit sa se sustraga din stransoare si sa cheme in ajutor un alt coleg. Intre timp, grupul de cersetori s-a rasfirat, singurul luat in vizor de agent fiind cersetorul care il agresase. Chiar si dupa aparitia unui alt coleg chemat in ajutor, cersetorul  a continuat sa se manifeste violent. Agentii au reusit sa ii afle datele de identitate ale cersetorului si s-au pus pe intocmit un proces verbal, dupa care i-au dat drumul, semn ca agresarea unui politist local la Iasi nu este o fapta atat de condamnabila. Procedura legala ar fi fost chemarea unui echipaj de Politia nationala si retinerea cersetorului pentru ultraj, dar cei doi politisti locali au preferat sa fie calcati in picioare decat sa il traga la rasundere pe un nemernic, semn al unei grave slabiciuni a sistemului de Politie Locala.

Politist local atacat cu pietre

La doar o zi dupa acest incident, un alt politist local a fost agresat de cersetori veniti la Iasi din alta localitate. Incidentul s-a petrecut tot pe strada I.C.Bratianu, acolo unde numitul Branza T a aruncat cu o piatra spre un politist local din dispozitivul de blocaj din zona mentinata. Cersetorul a fugit, dar a fost prins pe pietonalul Stefan cel Mae, in fata Primariei Iasi, cu sprijinul echipei de pe pietonal si a echipei de interventie. De asta data, individul a fost condus la sediul Politiei Locale, acolo unde a fost amendat cu 500 lei pentru tulburarea ordinii si linistii publice, alaturi de un alt cersetor pe nume Dexamir V.

In aceasta dimineata, in jurul orei 8.00, un alt incident s-a inregistrat in zona pasarelei pietonale de la Gara, pe capatul dinspre cartierul Alexandru cel Bun, acolo unde un cersetor de etnie rroma l-a agresat pe un lucrator de la Salubris.  Cu doar trei cazuri de agresiuni cunoscute, caci este posibil ca faptele cu violenta sa fie mai multe, s-ar impune formarea unor echipaje mixte de politie care sa trieze aceste grupuri infractionale direct in punctele de debarcare, si sa nu le permita accesul in oras, masura care s-a luat in alte orase, iar efectul a fost cel scontat.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here