Racla cu moastele Sfintei Parascheva a fost scoasa spre inchinare

0
65

Marea sărbătoare a Moldovei a început în această dimineață, vineri, 11 octombrie 2019 – racla Sfintei Parascheva a fost scoasă spre închinare credincioșilor. Sute de oameni din întreaga țară dimpreună cu soborul de clerici ai Catedralei Mitropolitane din Iași, condus de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au înalțat cântări și rugăciuni, participând la procesiunea scoaterii Sfintei Cuvioase. Părinții Catedralei Mitropolitane au purtat pe umeri racla Sfintei și au așezat sfintele moaște spre închinare pelerinilor care așteaptau la rând. Mii de credincioși sunt așteptați în această perioadă în cetatea Iașilor, să se închine Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Sute de pelerini din întreaga țară dar și din diaspora s-au adunat încă de joi seară în curtea Mitropoliei pentru a participa, de la primele ore ale dimineții, la procesiunea ce marchează începutul manifestărilor religioase dedicate Sfintei Preacuvioase Parascheva de la Iași, Ocrotitoarea Moldovei. În jurul orei 6.00, mulțimea a luat parte la Slujba Acatistului Sfintei Parascheva, oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Calinic Botoșăneanul. În continuare, părinții slujitori au luat pe umeri racla Sfintei, pornind în procesiune și înconjurând Catedrala Mitropolitană, spre final așezând sfintele moaște pe un baldchin special pregătit și împodobit.

„A început oficial pelerinajul Sfintei Parascheva, iar începând din acest moment, rândul va fi continuu până pe 15 octombrie. Deja sunt aproximativ 15.000 de pelerini ce așteaptă la rând de joi dimineață. Datorită vremii frumoase, ne așteptăm să fie un număr foarte mare de pelerini anul acesta. Îi îndemnăm să aibă răbdare, să se pregătească așa cum se cuvine, mai ales cu rugăciune, astfel încât momentul în care ating moaștele Sfintei Parascheva să fie un moment culminant, un moment în care să primească harul dumnezeiesc pe care îl caută spre folosul sufletului lor și a celor pe care îi poartă în rugăciune. Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost scoasă în procesiune solemnă, de un sobor de preoți și diaconi, condus de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Începând cu ora 6.30 s-a înconjurat Catedrala Mitropolitană, apoi racla cu sfintele moaște a fost așezată pe baldachin. Așteptăm ca mâine seară, în jurul orei 21, să vină racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon” a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

IPS Părinte Ioachim va sluji la Catedrala Mitropolitană

După depunerea spre închinare a raclei, părinții slujitori au oficiat Taina Sfântului Maslu, Miezonoptica și Utrenia, iar în continuare se va săvârși Sfânta Liturghie arhierească de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu un sobor de clerici. În această seară va fi Priveghere în cinstea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Credincioșii din întreaga țară sunt așteptați începând cu ora 17.00 la Catedrala Mitropolitană, unde va avea loc Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva iar începând cu ora 20.00, în același sfânt locaș, va avea loc Slujba de Priveghere a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruință (Vecernia, Litia și Utrenia).

sursa: Doxologia

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here