Politistii si silvicultorii din Suceava, complici la agresiunea incalificabila asupra jurnalistilor si activistilor de mediu

0
66

Un jurnalist care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava a fost bătut, alături de un coleg și un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi, care i-au atacat cu bâte și topoare. Cei trei au ajuns la spital, iar aparatura le-a fost distrusă. Potrivit Greenpeace România, câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la poliție.
Jurnalistul Mihai Dragolea a relatat că au fost atacați în timp ce filmau în pădure, spunând că printre cei 20 se aflau proprietarul pădurii și inginerul silvic.

„Dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112”.

Jurnalistul a mai spus că cei care i-au atacat i-au amenințat direct: „Vă omor”.

„Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau un coleg și activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei.(…)

Din informațiile pe care le avem în acest moment, toți trei primesc îngrijiri medicale, iar condiția lor este stabilă”, a anunțat Greenpeace România.

Activistul Tiberiu Boșutar a declarat pentru News Bucovina că atât el, cât și unul dintre cameramani și-au pierdut pentru scurt timp cunoștința în timpul agresiunii.

Proprietarul pădurii și șeful ocolului silvic, printre agresori

5 din cei 20 de bărbați care au bătut doi jurnaliști și un activist de mediu într-o pădure din Suceava, audiați de poliție
IPJ Suceava audiază în această dimineață 5 dintre cele 20 de persoane care au bătut crunt, într-o pădure din Coșna, județul Suceava, doi jurnaliști și un activist de mediu care filmau un documentar internațional despre tăierile de păduri din România.
Printre persoanele audiate se află și proprietarul pădurii, dar și șeful ocolului silvic.
„Sper să nu greșesc, printre persoanele care se află la audieri sunt și persoanele care au aceste calități, pe care le-ați spus dumneavoastră”, a răspuns purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, întrebat la Digi24 dacă printre persoanele audiate se află și proprietarul pădurii și șeful ocolului silvic.
„Ne-au atacat cu furci și topoare. Printre atacatori se afla și inginerul silvic și proprietarul pădurii. Nu am putut avea niciun dialog cu ei. Nu strigau decât atât: Vă omor!, Vă omor”, a relatat la Digi24, Mihai Dragolea, unul dintre jurnaliștii batuți.
Acesta a subliniat că i se pare de neconceput ca în 2021 să i se poată întâmpla așa ceva.
„Să fii atacat cu furci și topoare în 2021, ca în 1600, chiar nu este o realitate pe care ar trebui să o avem și nici măcar să o putem înțelege”, a comentat acesta.
Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse în urma acestui incident.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here