Prefectura Iasi ataca in instanta controversatul proiect imobiliar de pe Esplanada Oancea

0
83

Iesenii care locuiesc in zomna Esplanada Oancea au inca un motiv sa spere ca spatiul verde nu va fi inlocuit cu o constructie ilegala.

În urma unor sesizări depuse la Instituția Prefectului – județul Iași cu privire la legalitatea Hotărârii nr. 96/2018 adoptată de Consiliul Local al municipiului Iași, la nivelul instituției au fost verificate toate actele care au stat la baza aprobării respectivei hotărâri. Totodată, având în vedere că prin HCL 96/2018 s-a aprobat ”Planul Urbanistic Zonal Iași, strada Oancea nr. 22, numere cadastrale 150987, 121314, 135514 întocmit în vederea construirii de locuințe colective și împrejmuire teren proprietate, persoană juridică”, sesizările au fost redirecționate spre analiză instituției de specialitate cu atribuții în domeniu, respectiv Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Est Bacău (IRC Nord-Est).

În urma controlului, inspectorii IRC Nord-Est au constatat existența unei serii de abateri de la legislația în vigoare. Astfel, s-au constatat deficiențe legate de planșele din documentația urbanistică, de înălțimea maximă a clădirii, precum și în ceea ce privește aplicarea regulamentului local de urbanism. Totodată, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectului de act administrativ cu caracter normativ nu s-au aplicat prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Ca urmare a sesizării IRC Nord-Est cu privire la legalitatea HCL 96/2018, Instituția Prefectului – județul Iași a promovat acțiune la instanța de contencios administrativ competentă împotriva HCL 96/2018, solicitându-se anularea acesteia ca nelegală.

Am semnat acțiunea în instanță, dosarul fiind depus la Tribunalul Iași. Din acest moment, HCL 96/2018 este suspendată de drept, până la o decizie a instanței. Voi veghea în continuare la respectarea cu strictețe a legii, prevederile legale fiind obligatorii pentru toți cetățenii”, a declarat prefectul Marian Șerbescu.

Aceasta actiune vine la mai putin de 4 luni de la data la care a fost înregistrată, la instanţa civilă de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi, acţiunea de anulare a autorizaţiei de construire pentru împrejmuirea terenului de pe Esplanada Oancea unde ar urma să fie ridicat un turn cu 14 niveluri.

Este vorba de proiectul companiei Art Residence, contestat de locuitorii din zonă pe motiv că ar afecta unul din puţinele spaţii verzi rămase în această parte a cartierului Tătăraşi, dar şi pentru nivelul de înălţime (42 de metri) pe care îl consideră prea mare în comparaţie cu celelalte blocuri şi cu poziţionarea pe un teren în pantă.

Autorizaţia de construire a fost emisă în baza unui certificat de urbanism incomplet, soluţia tehnică pentru realizarea gardului nu respectă reglementările urbanistice stabilite prin documentaţia de PUZ aprobată prin HCL 96/2018, planul de situaţie din documentaţia tehnică nu este întocmit pe un suport topografic vizat de OCPI Iaşi, limitele de proprietate nu sunt respectate“, sustinea la acea vreme prefectul Iasului.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here