Studenți ieșeni și olandezi ajută la dezvoltarea satului românesc

0
82

Studenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) alături de studenți ai Universității „Van Hall Larenstein” din Olanda ajută la găsirea celor mai bune soluții care să dezvolte zona rurală românească, prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR).

În cadrul relațiilor de colaborare dintre USAMV și Universitatea VHL din Olanda se desfășoară activitatea comună ce are drept scop identificarea oportunităților și dezvoltarea inovațiilor ce pot fi realizate în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai din zona rurală. Anul acesta activitatea se desfășoară în comuna Tașca, județul Neamț, în perioada 19-26 mai 2019. La această activitate participă 71 de studenți de la Universitatea din Olanda (specializarea Managementul Dezvoltării Internaționale) coordonați de cinci profesori, 18 studenți de la USAMV Iași alături de un cadru didactic îndrumător și un reprezentat al ADR Nord-Est. Programul este inițiat și susținut de partenerii olandezi fiind parte a unui proiect mai amplu pe care studenții VHL l-au început în cursul anului universitar și îl vor dezvolta mai departe, după finalizarea activității din România. „Studenții Universității noastre au rolul de facilitatori în cadrul cercetărilor de teren între partenerii olandezi și locuitorii zonelor aferente, dar vor prelua și modelul de bune practici în vederea multiplicării acestuia pentru alte zone, dar și pentru perfecționarea abilităților de cercetare academică în domeniul dezvoltării rurale și a economiei spațiului rural”, a punctat asist. dr. Ștefan Viziteu coordonatorul studenților USAMV Iași.

Soluțiile, ideile de dezvoltare și inovațiile identificate vor fi prezentate în detaliu la sfârșitul activității factorilor de interes locali (oficialități ale comunei și județului, reprezentanți ai comunității și antreprenori din zonă), a reprezentanților ADR Nord-Est și ai USAMV urmând, a se evalua fezabilitatea acestora și eventualele posibilități de implementare. 

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here