Președintele Maricel Popa: Incompetența ministrului drujbar, sancționată de Comsia Europeană

0
83

Comisia Europeană îl arată din nou cu degetul pe ministrul Costel Alexe pentru defrișarea pădurilor din România. Procedura de infringement declanșată în luna februarie 2020 a trecut la o nouă etapă. Acest lucru înseamnă că România și Ministerul Mediului, în special, continuă să încalce legislația europeană în domeniu, în ciuda avertismentului din luna februarie. Concret, Comisia Europeană afirmă că autorităţile naţionale nu au reuşit să verifice în mod eficient operatorii şi să aplice sancţiunile ce se impun. Deficienţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor să verifice cantităţile masive de buşteni recoltaţi ilegal. În plus, Comisia Europeană a descoperit că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv tăierile autorizate, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, aşa cum se cere conform Directivei privind habitatele şi Directivei privind evaluarea strategică de mediu. Totodată, există deficienţe în accesul publicului la informaţiile legate de mediu în planurile de gestionare a pădurilor.

”Ministrul drujbar una spune și alta face, iar instituțiile europene sancționează dur astfel de încercări de manipulare. Nu a făcut nimic, din februare și până acum, pentru a salva pădurile. Probabil credea că va scoate castanele din foc altcineva, din moment ce el are gânduri de candidatură la alegerile locale. Este încă o dovadă a incompetenței liberalului de la conducerea Ministerului Mediului. Numărul avizelor pentru transportul copacilor doborâți din pădurile României a explodat în mandatul lui Alexe, modificările promise în monitorizarea tăierilor au fost amânate iar, cantitatea de lemn care a ieșit din țară s-a dublat anul acesta, comparativ cu 2019, Garda Națională Forestieră a fost desființată, iar ministrul a refuzat să voteze pentru înființarea DNA-ului pădurilor. Aceasta este activitatea ministrului drujbar”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași.

Mai mult, astăzi a fost declanșată o nouă procedură de infringement care vizează încălcări ale legislației europene în ceea ce privește stabilirea ariilor protejate. Astfel, Comisia Europeană a constatat că habitatele forestiere protejate s-au pierdut în cadrul siturilor protejate Natura 2000, încălcându-se Directivele privind habitaturile şi păsările. În urma analizării în detaliu a argumentelor transmise de România în urma scrisorii de punere în întârziere trimise în februarie 2020, Executivul comunitar a ajuns la concluzia că problemele de pe teren nu au fost rezolvate. Prin urmare, Comisia Europeană emite acum un aviz motivat. Dacă România nu acţionează în termen de o lună, CE ar putea trimite cauza la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here