Președintele PSD Iași: Ministrul drujbar căpușează până și investițiile în rețelele de gaz. Proiectul PSD, confiscat de Costel Alexe în interes propriu

0
90

Liberalii demonstrează în continuare că au o agendă diferită față de cea a românilor și a ieșenilor în special. Din păcate, asaltul asupra banului public, dezinteresul față de problemele reale ale românilor, lipsa oricărei viziuni de dezvoltare caracterizează perioada de guvernare PNL. ”Alexe nu are niciun proiect, în afară de cel de distrugere a pădurilor României. El preia din zbor orice și se laudă de parcă ar fi proiectele lui. S-a lăudat cu un proiect legislativ inițiat de social-democrați, a tăiat panglici la obiective finanțate de Guvernul PSD prin PNDL, program hulit de liberali, iar acum face poze pe la întâlniri și promite că extinde rețeaua de gaz din județul Iași. Este o minciună sfruntată. Cred că am fost primii în țară care am demarat procedurile pentru extinderea rețelei de gaz, încă de acum doi ani. Când noi făceam proiectele pentru a aduce gaz în casele ieșenilor, Alexe căuta inventa zone cu vipere și lua fonduri europene să le «protejeze». Dar, când nu ai făcut nimic concret pentru ieșeni, furi proiectele altora. Este un stil de viață pentru politicienii PNL. Ministrul drujbar a avut chiar nesimțirea să își aroge un proiect la care lucrăm de ani buni, aducerea celor mai importante investiții derulate în județul Iași: peste 500 milioane euro pentru rețelele de apă și canalizare. Toate aceste acțiuni arată disperarea lui Alexe”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași.

El a arătat că la Iași, proiectul de extindere a rețelelor prin intermediul Transgaz a demarat încă din 2018, iar până în 2019 erau deja parcurse mare parte dintre formalitățile necesare. Și sursa de finanțare era identificată, fonduri guvernamentale și fonduri europene nerambursabile. ”Sunt date publice. Pot fi verificate de oricine. În 2018 am discutat cu primarii pașii de urmat pentru 80 kilometri de rețea de gaze naturale, care să treacă prin 19 comune. La începutul anului 2019 erau deja înființate două asociații de dezvoltare intercoimunitară. Ce făceam noi atunci, încearcă ei să copieze în alte județe. Și așa au pus frână proiectelor primăriilor. Probabil că au așteptat să facă documentațiile tehnice firme de ale lor. Am citit în presă că un consilier local PNL, Eduard Boz, se ocupă, printr-o firmă înființată în ianuarie 2020, de realizarea studiilor de fezabilitate pentru înființarea rețelelor de gaz, pe banii românilor, ai primăriilor. Cum să te grăbești să faci ceva bun pentru oameni când încă nu ai firmele prin care să sifonezi banii publici? Încă o vacă de muls pentru gașca ministrului drujbar”, a completat Popa.

Alexe a copiat inclusiv discursul președintelui PSD Iași.

Este o noutate pentru Iași. Am prevăzut dezvoltarea magistralelor și a investițiilor de gaz natural în toate localitățile din județul Iași. După celelalte investiții majore, cum sunt cele de infrastructură rutieră, apă și canal, acum a venit și rândul dezvoltării de alimentare gaz metan. Dupa cum bine știți, în foarte multe localități au început să fie probleme cu încălzirea locuințelor. Se prevede o criză a lemnului până în anul 2025. A venit momentul să discutăm despre racordarea la gaz în fiecare comună. Gazul metan nu trebuie să mai fie un lux, e o necesitate, iar pentru asta trebuie să ne mobilizăm. Începem acum cu cele două magistrale, una pe NE și cealaltă pe SE. În final, vom reuși să acoperim tot județul. Vreau să ne numărăm printre primii care vor face această investiție“, spunea președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa în octombrie 2018.

Presiunea pe pădurile României este extraordinară, majoritatea locuințelor din mediul rural fiind dependente de lemnul de foc și de multe ori populația cade pradă speculanților și celor care exploatează pădurea ilegal. În ultimii ani, locuitorii țării s-au confruntat constant cu crize ale lemnului de foc, s-au izbit de prețuri exagerate, uneori inaccesibile pentru singurul mijloc de a-și încălzi locuințele și prepara hrana pe timp de iarnă! Cu siguranță gazele naturale nu sunt soluția pe termen lung, dar pentru următorii ani, până când România va dezvolta suficientă energie verde și nepoluantă, facilă tuturor locuitorilor din rural și urban, trebuie să acceptăm că racordarea locuințelor la gaze naturale, alături de racordarea la apă potabilă, canalizare, energie electrică, sunt indicatori clari privind calitatea vieții într-o comunitate, într-o țară dezvoltată. Din planurile prezentate, reiese că județul Iași va beneficia de o extindere a magistralelor de gaze dinspre Botoșani și Vaslui, pe două noi tronsoane care să acopere zona de nord-est și sud-est a județului”, povestește Alexe în 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here