Prima Olimpiadă Națională din acest an aduce numeroase premii școlii ieșene

0
70
Prima Olimpiadă Națională din calendarul Competițiilor școlare 2019 s-a desfășurat la Suceava, în perioada 1-5 februarie 2019, sub patronajul Ministerului Educației, al I.S.J. Suceava și al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava. Este vorba despre Olimpiada Națională Științele Pământului, ediția a XXIII-a, competiție la care au participat peste 100 de elevi de liceu din toate județele țării, delegația Iașului fiind formată din șapte elevi, șase de la Colegiul Național și unul de la Colegiul Național Emil Racoviță Iași. 
Competiția este una dintre cele mai dificile, concurenților fiindu-le testate abilitățile și competențele științifice la patru discipline de studiu (geografie, fizică, biologie și chimie), fiind vizată latura teoretică, dar și pe cea practică, aplicativă. Astfel, în zilele de concurs fiecare concurent a susținut patru probe teoretice și patru probe practice, de laborator sau de teren. 
Rezultatele ieșenilor, primele din această perioadă efervescentă a olimpiadelor școlare, sunt frumoase, dovedesc pasiune și numeroase ore de studiu și efort, atât din partea elevilor, cât și din partea dascălilor, profesorii coordonatori ai elevilor participanți.
Reprezentanții Iașului au obținut două Mențiuni acordate de M.E.N. pentru punctajul cumulat: Lupuleasa Mircea Andrei și Pleșcan Matei Bogdan, ambii de la Colegiul Național Iași, coordonați de profesorii Preotu Adriana, Lăcătușu Mărioara, Ouatu Andu, Rotaru Jean, Fiscutean Cornelia și Fiscutean Dorin. Andrei Lupuleasa s-a situat pe locul cinci în clasamentul național, poziție care i-ar fi permis accesul la lotul național lărgit dar, conform regulamentului specific acestei competiții, un concurent poate participa doar la o singură etapă internațională, iar Andrei este deja medaliat cu bronz la ediția anterioară, derulată în Tailanda, în 2018. Tot Andrei Lupuleasa a obținut, la această ediție, și Premiul I pentru cel mai mare punctaj cumulat din concurs, la probele practice.
Elevii ieșeni au mai obținut patru medalii de bronz, oferite de Societatea Română de Fizică: este vorba despre Andrei Lupuleasa, Matei Pleșcan, Octavian Mihai Buța și Vlad Ciocârlan, toți de la Colegiul Național Iași, coordonați de profesorii Andu Ouatu și Rotaru Jean.
Patru Premii Speciale, oferite de Societatea Română de Geografie, au revenit delegației ieșene: este vorba despre Robert Porcișanu de la Colegiul Național Emil Racoviță (profesor coordonator Mihaela Lesenciuc), Andrei Lupuleasa, Robert Ghețiu și Octavian Buta de la Colegiul Național, coordonați de profesorii Cornelia și Dorin Fiscutean. Din delegația județului Iași a făcut parte și eleva Perdun Patricia Maria, de la Colegiul Național. 
Programul competiției din acest an a fost unul complex, în afara probelor, teoretice sau practice, participanții au vizitat numeroase obiective în fosta capitală a Moldovei, precum Muzeul de Istorie al Bucovinei, Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Cetatea de Scaun, Mănăstirea Dragomirna și au cunoscut tineri cu preocupări comune din toate colțurile țării.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here