Primăria va reabilita Casele Ghica-Callimachi și Berthelot

0
55

Primăria Municipiului Iași a început procesul de reabilitare a două importante monumente istorice. Este vorba despre Casa Ghica – Callimachi (strada Cuza Vodă, nr. 41) şi Casa Berthelot (strada General Henri Mathias Berthelot, nr. 18).

Monumentul din Copou este într-o stare de degradare mai avansată decât clădirea de pe Cuza Vodă. Ambele monumente au nevoie urgentă de consolidare, fiind incluse în clase de risc seismic.

Casa Ghica – Callimachi a fost achiziţionată recent de către municipalitate cu suma de 3,7 milioane lei de la un privat. Imobilul este format din trei corpuri de clădiri, iar suprafaţa de teren aferentă, inclusiv partea construită, ajunge la 2.261 de metri pătrați. În acest caz, consilierii locali au decis ca imobilul să fie transformat într-un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri. La licitația pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare a monumentului, procedură care are o prevedere bugetară de 126.000 lei, s-au înscris trei competitori: asocierea SC Grupo SRL – SC Neo Cons SRL – SC Prosoft Group SRL, toate din Iași; SC Arc Design SRL Iași și SC Spiri Com SRL București.

Casa Berthelot, care este este într-o stare de degradare mai avansată decât clădirea de pe Cuza Vodă, este propusă a fi redată circuitului turistic prin transformarea tot într-un muzeu. Suprafaţa terenului este de 1.220 de metri pătrați. Licitația pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare, cu o estimare bugetară de 85.000 lei, are doi ofertanți: asocierea SC Grupo SRL – SC Neo Cons SRL – SC Prosoft Group SRL, toate din Iași, și SC Arc Design SRL Iași.

O altă licitaţie de proiectare lansată de Primărie vizează întocmirea documentaţiei pentru lucrările de reabilitare la linia de tramvai Iaşi – Dancu. Costurile estimate sunt de 240.000 lei. Conform reprezentanților Primăriei, lucrările de execuţie ar urma să fie finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 8 = 2