Primarul Gheorghe Nichita a fost suspendat din functie! Carlan s-a declarat invins

0
52

Prefectul Iasului, Dan Carlan, a fost fortat sa semneze, astazi, ordinul de suspendare din functia de primar, pentru infractorul Gheorghe Nichita, pe perioada mentinerii arestului la domiciliu.

Intr-un comunicat de presa remis astazi de Institutia Prefectului se precizeaza ca “în termenul legal prevăzut de art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judeţului Iaşi privind constatarea suspendării de drept a exercitării mandatului de primar al Municipiului Iaşi de către domnul Gheorghe Nichita, pe durata existenţei măsurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, analizând documentele comunicate de către instanţă (Curtea de Apel Bucureşti) precum şi prevederile legale aplicabile, a constatat că, în comunicarea adresată instituţiei prefectului, instanţa de judecată a înţeles să indice în mod expres aplicarea art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articol care reglementează suspendarea de drept a mandatului de primarPe de altă parte, având în vedere faptul că Instituţia Prefectului judeţului Iaşi a adoptat deja o conduită, în cazul similar al Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, cu privire la modul de interpretare a dispoziţiilor legale, prin corelare cu prevederile art. 22 din Legea nr 355/2013, această practică trebuie aplicată uniform pe viitor. Prin urmare, în orice altă situaţie în care o instanţă va dispune măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru un ales local din judeţul Iaşi, se va înţelege că aceasta este asimilată măsurii arestului preventiv, ca şi efecte administrative, chiar şi în situaţia în care instanţa nu indică în mod explicit acest lucru în hotărâre sau în comunicare”.

Dat fiind aceasta situaţia excepţională apărută prin suspendarea mandatului primarului Iaşuluii, Prefectura Iasi a dispus comunicarea ordinului privind constatarea suspendării către Secretarul Municipiului Iaşi, recomandând convocarea plenului Consiliului Local, preferabil chiar în următoarea zi lucrătoare, luni, 25 Mai, pentru desemnarea, prin votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie, a viceprimarului care va exercita temporar atribuţiile primarului municipiului Iaşi si delegarea, prin hotărâre, a unui consilier local care va exercita, tot temporar, atribuţiile viceprimarului desemnat. (foto Cityzen)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =