“Primarul solniţă” de la Targul Frumos, condamnat la un an de inchisoare. Edilul isi va pierde mandatul

0
55

Curtea de Apel Iasi a dispus ieri,  condamnarea la 1 an de închisoare pe numele lui Ionel Vatamanu, primarul orașului Târgu Frumos, pentru infracțiunea de conflict de interese. Potrivit rechizitoriului prin care Ionel Vatamanu a fost trimis în judecată in anul 2015, infracţiunile comise de acesta cu complicitatea angajaţilor încep în 2011, pe când Vatamanu era consilier local. Ionel Vatamanu şi soţia sa, Zânica, deţineau o societate de panificaţie, SC Ţac-Tac SRL Târgu Frumos, ce avea concesionat, încă din 2003, un spaţiu de 40 de metri pătraţi din zona pieţei agroalimentare din oraş. Deşi în acte aveau voie să construiască pe 40 de metri pătraţi, familia primarului s-a extins iar terenul lor a ajuns la 69 de metri pătraţi, pentru ca, mai apoi, să ajungă la aproape 100 de metri pătraţi, în baza unui raport de evaluare întocmit în condiţii dubioase, potrivit procurorilor. Respectivul raport a fost aprobat de consilierii locali ai oraşului în iulie 2011, care în aceeaşi şedinţă decid vânzarea terenului către firma lui Vatamanu. Procurorii notează că însuşi Vatamanu a votat pentru ca terenul să ajungă în posesia sa. Atât de mare a fost graba consilierilor încât aceştia au omis faptul că terenul nu fusese trecut din domeniu public în cel privat. Consilierii aveau însă se rezolve acest lucru la următoarea şedinţă, atunci când şi preţul de vânzare a fost stabilit la 9 euro pe metru pătrat. La acea vreme, însă, Primăria Târgu Frumos era condusă de un adversar politic al lui Ionel Vatamanu, Gheorghe Tătaru, care a refuzat să pună în executare hotărârea de CL. Şi acest lucru s-a rezolvat, în 2012, atunci când Vatamanu a ajuns primar. Procedeul folosit de edil a fost incredibil: şi-a delegat viceprimarul, Ion Alexa Angheluş, să vândă terenul, în numele primăriei, către firma sa.
Chiar daca pedeapsa este cu suspendare, Vatamanu isi va pierde mandatul de primar. Potrivit legii, in cazul unei condamnari definitive a unei ales local, Prefectura va dispune, in baza documentelor transmise de instanta, suspendarea din functie a primarului urmarit penal, functia acestuia urmand a fi preluata sub forma de interimat, de catre unul dintre viceprimari, pana la organizarea de noi alegeri.
Ioan Vatamanu, in calitatea sa de primar al orasului Targu Frumos a ajuns sa fie cunoscut nu prin faptul ca painea din brutaria sa ajunge pe mesele tuturor celor care l-au ales sau nu in functie, ori pentru anumite realizari edilitare, ci pentru o gafa care l-a avut ca protagonist. Intr-una din sedintele de Consiliu Local, consilierii unui anumit partid politic au propus ca Primaria sa cumpere o sararita pentru a ajuta la activitatile de deszapezire din oras, iar Vatamanu a fost de acord sa se faca o rectificare de buget pentru cumpararea unei …solniţe.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 42 = 45