Primul asasinat politic la Iași. Un student anticomunist împușcat pe stradă în 1946 va fi comemorat vineri

0
93

Studentul Sergiu Iacovlov, prima victimă a comuniștilor la Iași în plină luptă de instaurare a regimului în România, va fi comemorat vineri chiar în locul unde a fost împușcat. Lider al grupării tineretului Partidului Național Țărănesc, Iacovlov avea 22 de ani în 19 martie 1946, când a fost ucis în stradă după ce și-a anunțat candidatura la șefia Societății Studenților Mediciniști, având contracandidat un reprezentant al comuniștilor. Fiu al unui avocat recunoscut din Botoșani, care a fost o perioadă și primar, Sergiu Iacovlov este caracterizat de istorici ca fiind un tânăr energic. Asasinatul în cazul său este considerat primul pas dintr-un lung șir de epurări la Iași ale unor profesori incomozi și academicieni.

A fost un caz școală, o înscenare tipică. Ieșea cu câțiva prieteni de la restaurantul Micul Luther din Piața Unirii, se îndreptau pe Lăpușneanu, erau câțiva ofițeri din armată și câțiva colegi de-ai lui. Au fost atacați, au fugit în mai multe direcții, el a luat-o către Spitalul Asigurărilor Sociale, unde a fost împușcat. La parodia de proces care a urmat, s-a spus că de fapt s-au încăierat între ei..După asasinat, trupul studentului a fost depus la Biserica Sfântul Spiridon, unde au venit 5.000 de persoane care l-au condus până la ieșirea din Iași, spre Botoșani, unde urma să fie înmormântat. Studenții au vrut să meargă până la Botoșani, la înmormântare, dar datele din ședințele Senatului, unde câțiva profesori au fost de partea adevărului, și din rapoartele oficiale, arată că au fost opriți.”, a declarat istoricul ieșean Mihai Dorin, pentru Libertatea.

Comemorarea studentului Sergiu Iacovlov va avea loc vineri, 22 martie, de la ora 13.00, în locul unde a fost împușcat Sergiu Iacovlov, și anume policlinica unde în 1946 era Spitalul Asigurărilor Sociale. La manifestare vor participa studenți ai actualei Societăți a Studenților Mediciniști de la Universitatea „Grigore T. Popa” din Iași, dar și istorici familiarizați cu cazul, printre care și Dănuț Doboș, de la Episcopia Romano-Catolică din Iași.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here