Primul cinematograf de stat de dupa ’90, infiintat la Ateneul din Iasi

0
64

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului din Ias,i a anuntat faptul ca stagiunea de spectacole 2017-2018, ce va debuta incepand cu luna viitoare, va fi mult mai plina de activitati artistice si va culmina cu inaugurarea unui cinematograf nou in cadrul institutiei pe care o conduce.

Va fi o stagiune cu multe surprize, daca e sa ne referim doar la luna octombrie. Vorbim de peste 30 de evenimente culturale, trei premiere si inaugurarea primului cinematograf de stat de dupa anii ’90. Acesta va fi inaugurat in Sala Radu Beligan a Ateneului Iasi, acolo unde va fi montat si echipamentul modern de proiectie. Este un proiect de aproximativ 100 de mii de euro si cuprinde un ecran 3D, tun de proiectie, sistem surround. In urma unor consultari cu Irina Margareta Nistor si cu Cristi Mungiu, am ajuns la concluzia ca Andrei Giurgia, coordonatorul Serilor Filmului Romanesc, ar fi cel mai potrivit sa ocupe functia de sef Oficiu Film din cadrul Ateneului Iasi. Unul din atributele lui Giurgia va fi o restabilizare a relatiei cu RADEF-ul, care este una absolut dezastruoasa”, a spus Andrei Apreotesei

Acest nou cinematograf va fi inaugurat odata cu Festivalul Film de Cannes la Iasi, vineri, 20 octombrie, la ora 19.00, in prezenta  regizorului Cristian Mungiu.

Managerul Ateneului din Iasi a mai precizat ca evenimentul central al lunii octombrie va fi premiera nationala a spectacolului Alegerea, o piesa de teatru scrisa de catre Regele Mihai si Regina Ana in 1960. Piesa s-a jucat o singura data la Versailles si, anul trecut, Ion Caramitru a montat aceasta piesa la teatrul radiofonic. Cu aceasta ocazie, principesa Maria va veni al Iasi sa deschida evenimentul.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here