Printese si artisti legendari ai cinematografiei romanesti, pe scena Ateneului din Iasi

0
64

Ateneul din Iasi a pregatit o noua saptamana cu invitati de marca, printre care Alteta Sa Regala Principesa Sofia, ce va inaugura Galeria Regala de Arta a Ateneului, actrita Ioana Pavelescu, aflata in premiera pe scena Ateneului, artista Claudia Franculescu, actorul Adrian Paduraru si muzicianul Adrian Naidin si Teatrul Republican „Luceafărul” din Chisinau.afis Ochii Reginei-1000

Vernisajul expoziției de pictură „Ochii Reginei”, artist Claudia Frânculescu, luni, 15 mai, ora 17.00, în Foaier, intrarea liberă

Ateneul din Iași vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură „Ochii Reginei”, cu lucrări semnate Claudia Frînculescu.

Vernisajul va avea loc luni, 15 mai 2017, ora 17.00, în Foaier.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate lucrări ce au ca subiect portrete ale Reginei Maria a României, surprinsă în diferite ipostaze, un portret al regelui Carol I, fondatorul Casei Regale şi al Statului Român modern şi un portret din tinereţe al regelui Mihai.

„Regina era surprinsă în cele mai obişnuite şi neobişnuite ipostaze, de la cea de personaj dinamic, îmbrăcat într-un costum de vânătoare, până la artista visătoare, pozând romantic şi romanţios, cu privirile în zări numai de ea văzute.

Expoziţia semăna într-un fel cu un album de familie, cu imagini decupate corect, aproape fotografic.

Dar am realizat că albumul devenea o viaţă autentică, cu fotograme astrale, un film încă nemontat, dar pilduitor.

Într-o imagine apare regina cu coroana regală pe care a purtat-o în Ziua Încoronării, la Alba Iulia. E plină de lanţuri, pandantive, paftale, cu hlamidă. E poate poza oficială cea mai comună. Într-un alt tablou, regina Maria apare cu un lung şirag de perle, cu diademă de perle, în alb, cu o decoraţie regală (se observă crucea lui Ferdinand).

Cu o privire tristă, atotînţelegătoare, îmbrăcată în  uniformă de soră de caritate, într-un alb imaculat, regina Maria apare şi în ipostaza care a făcut-o dragă românilor, cea de Mamă a Răniţilor.

Într-o poză romantică, aplecată deasupra unui balcon, asemenea Julietei, dar la Balcic, înconjurată de flori, regina pare o domniţă medievală, asistând la plecarea cavalerului iubit  într-o cruciadă.

Şi iat-o într-o altă reprezentare, de femeie împlinită, cu diademă, cu rozete şi cocarde, cu şiragul (de-acum tradiţional!) de perle, purtând în privire două dinastii ilustre, cea rusă şi cea engleză.

Există şi o imagine decorativă, cu regina purtând o pălărie florentină cu flori albe şi ţinând în mâna dreaptă flori roşii.

Într-o altă poză de album, regina Maria apare în postură de mamă fericită, alături de Carol al II-lea, neintuind desigur ce probleme îi va crea în viitor primul ei născut.

În poză antică, semănând cu o zeitate greacă, priveşte cu îngăduinţă la ce se întâmplă în jur.

Într-o altă imagine, regina apare obosită, dar maiestoasă, conştientă de performanţele politico-diplomatice pe care le-a realizat. Imaginea e din perioada când îşi consolidase porecla de Soacră a Balcanilor.

Şi din nou mamă, alături de una dintre fete, de Mignon probabil. Un tablou în care ochii reginei se întâlnesc cu ochii fiicei într-o perfectă şi expresivă simetrie.

Şi din nou cu coroană, într-o ţinută oficială în alt tablou.

Şi din nou romantică, plimbându-se pe sub arcadele unui castel, înconjurată de flori albe.

Sau enigmatică, drapată în galben.

Şi aşa, cum mai spuneam, în costum de vânătoare sau mai degrabă de cercetaş, la o Jamboree naţională”. (Lucian Strochi)afis Prin teatru spre educatie-1000

Concursul județean „Prin teatru spre educație”, miercuri, 17 mai, ora 14.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă

Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Ateneul din Iași, organizează, în perioada 17-18 mai 2017, prima ediție a Concursului județean de teatru Prin Teatru, spre Educație. Concursul face parte din Calendarul FIE 2017, este  susținut de Primăria Iași și se va desfășura la Ateneu.

Într-o epocă cu puternice tendințe tehnologice care transformă generații de adolescenți în captivi ai internetului, teatrul poate fi o alternativă pentru experimentarea exercițiului de realitate cu rol terapeutic, educativ, creativ, recreativ și de autocunoaștere. Deoarece în peste 60% din școlile județului Iași există trupe sau cercuri de teatru, este important să oferim elevilor din școlile județului o scenă de manifestare, care să valorifice preocupările lor în acest domeniu. Acest concurs inedit aduce mai multe elemente de noutate: educația – subiect al reprezentațiilor scenice; interpretarea în premieră a momentului artistic de către trupa participantă; evoluarea alături de elevi a părinților, a profesorilor sau a altor adulți, în cadrul secțiunii elev-adult.

La concurs s-au înscris 35 de trupe de teatru din unitățile de învățământ ale judeţului Iaşi, cu participarea elevilor de la nivelul primar, gimnazial, liceal. Astfel, elevi de la toate nivelurile educaționale sunt invitați să-și manifeste creativitatea, originalitatea și potențialul artistic.

Juriul va fi format din personalităţi de artă şi cultură ale oraşului Iaşi: actori, regizori, critici de teatru, cadre didactice din învăţământul vocațional teatral postuniversitar şi universitar.

Premiile vor accentua caracterul educațional al concursului, constând în cărți, diplome şi menţiuni pentru locurile I,II,III, iar cea mai bună trupa va câștiga trofeul Concursului, pentru reprezentația teatrală optimă.

Sub deviza Educația este cartea de vizită pe care elevii o vor purta și o vor prezenta toată viața, invităm elevii, părinții și pe toți cei fascinați de lumea teatrului, să petreacă 2 zile alături de cei mai talentați elevi și adulți din județul nostru.

Vernisajul expoziției de fotografie „La Biennale du Livre” a Alteței Sale Regale Prințesa Sophia a României, miercuri, 17 mai, ora 19.00 în Galeria Regală de Artă, intrarea liberă

Alteța Sa Regală Sophia a României, cea de-a patra fiică a Majestății Sale Regele Mihai și a Reginei Ana,  va inaugura miercuri, 17 mai „Galeria Regală de Artă” a Ateneului din Iași, cu vernisajul expoziției  de fotografie „La Biennale du Livre”

Pasiunea sa pentru fotografie s-a dezvoltat incă de copil, atunci când îl vedea pe Rege tot timpul cu o camera în mână, și chiar înainte de achiziționarea primului televizor al familiei, când familia obișnuia să vizualizeze cadre fotografice realizate chiar de regele Mihai; peste câțiva ani Sofia putea fi văzută mereu cu o cameră de fotografiat, pentru a surprinde cadre “la fel de frumoase” ca ale regelui. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut în Europa alături de familie unde a urmat cursurile școlii generale și liceului; încă de copil avea ca hobby pictura și obișnuia ca în weekend să scrie diferite povești. În anii 1980 în timpul unei vizite în Statele Unite ale Americii, Sofia a reușit să participe la câteva expoziții cu tablourile sale în state ca Florida si Massachusetts; ca urmare a acestor prezenări, Sofia s-a înscris la Colegiul pentru Arte vizuale din New York.  Aceasta a urmat cursurile de Arte Frumoase la Universitatea North Carolina și de design grafic și fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington. În anul 2007 Alteța Sa Regală s-a mutat în Franța, regiunea Brittany și a rămas fermecată de frumusețea și lumina magică a peisajelor. Lucrările de fotografie reflectă sentimentele artistei în fața peisajelor ce sunt, la fiecare revedere, la fel de impresionante ca în prima zi.afis (M)ucenicul-1000

Proiecție de film „The student/(M)ucenicul”, regia Kirill Serebrennikov, joi 18 mai, ora 19.00 în sala Galeriile de Artă, preț bilet 10 lei

(M)ucenicul/ The Student, un film provocator despre fundamentalismul religios și unul dintre puținele plasate în lumea ortodoxiei, în regia lui Kirill Serebrennikov.

Inspirat de fenomenul global al fanatismului religios în rândul tinerilor, dar și de evenimentele din țara sa, unde Biserica Ortodoxă, sub regimul lui Vladimir Putin, a căpătat un rol esențial în politică, educație și societate, regizorul Kirill Serebrennikov a preluat piesa germană Martyr, de Marius von Mayenburg, și a adaptat-o pentru Rusia. Contextul este similar cu cel din România, unde Biserica Ortodoxă se implică în toate aspectele importante ale vieții politice și sociale.

Ce pot face părinții, profesorii și societatea, în general, când un tânăr devine radical, indiferent de religie?, este una dintre întrebările importante pe care le lansează filmul.

Cuprins de o criză mistică, Veniamin (Petr Skvortsov) își confruntă mama, colegii și profesorii cu Biblia în mână. Au voie fetele să ia lecții de înot la școală în bikini? Chiar e nevoie de educație sexuală în clasă? Ar trebui studiată teoria evoluției la ora de științe? Adulții sunt copleșiți de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena (Victoria Isakova), profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.

(M)ucenicul a primit cronici entuziaste la Cannes, unde a rulat în competiția Un Certain Regard și a obținut Premiul François Chalais, acordat filmelor care promovează valorile jurnalismului.

Vă invităm joi, 18 mai 2017, ora 19.00, în Sala Galeriile de Artă, la proiecția filmului (M)ucenicul/ The Student.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.Festivalul Grigore Vieru-1000

Gala Premiilor Festivalului Internațional de Poezie Grigore Vieru, ediția a IX-a, joi, 18 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă

Ajuns la cea de a-IX-a ediție, Festivalul Grigore Vieru și-a propus ca an de an să adune la Iași și Chișinău, scriitori, personalități culturale, tineri, care să omagieze atât opera și memoria poetului dar să pună în valoare și propriile lor creații. Astfel, în perioada 18-19 mai, la Iași vor avea loc o suită de manifestări care vor aduce un plus de valoare atât FIE2017, sub egida căruia se desfășoară, dar și atmosferei culturale a Iașiului ca reper al culturii naționale:

Joi, 18 mai, ora 12.00 – 14.00 Deschiderea oficială a Festivalului – Sala de consiliu a Primăriei Iași.

–           Alocuțiuni ale organizatorilor, personalităților oficiale și ale scriitorilor invitați

–           „Grigore Vieru, poet al spațiului românesc”, conferință susținută de Acad. Eugen Simion

–           Recital muzical pe versuri de Grigore Vieru al Ansamblului „Lie Ciocârlie” al Centrului Republican pentru copii și tinert „Artico” Chișinău, conducător artistic Luminița Istrate, moderator Daniel Corbu

Joi, 18 mai, ora 15.30 – 17.00 la Palatul Copiilor

–           Întâlnirea copiilor din Republica Moldova cu elevii din școlile ieșene

–           „Numele tău”, spectacol comun de muzică și poezie dedicat poetului Grigore Vieru

Joi, 18 mai, ora 19.00 –  la Ateneul din Iași, Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”

–           Spectacol de gală „Rădăcina de foc” – recital din poezia lui Grigore Vieru, susținut de actorul Adrian Păduraru

–           Recitalul muzicianului Adrian Naidin

–           Recitalul muzical pe versuri de Grigore Vieru susținut de interpretul Ion Suruceanu

–           „Între suferință și tăgadă” – moment poetic realizat de Grupul de recitatori ai Liceului de creativitate și inventică „PROMETEU”, Chișinău. Coordonatori: prof. Tatiana Melnic și Nelea Croitoru

–           Decernarea premiilor Ediției a IX-a a Festivalului Inernațional de Poezie „Grigore Vieru”

Vineri, 19 mai, ora 10.00 în Parcul de Cultură și Agrement Copou Iași

–           Depunere de jerbe și flori la bustul poetului Grigore Vieru

–           Podium liric susținut de poeții invitați

Vineri, 19 mai,  ora 12.00 – 14.30 la Muzeul Mitroplitan Iași – Sala Sinaxar

–           Dialoguri culturale și conferințe privind viața și opera poetului Grigore Vieru. Participă scriitorii: acad. Mihai Cimpoi, Horia Bădescu, Mircea Radu Iacoban, acad. Nicolae Dabija, Gherghina Tofan, acad. Valeriu Matei, acad. Ion Hadîrcă, Theodor Codreanu, Emilian Marcu, Valentin Talpalaru, Boris Focșa, ministrul culturii din republica Moldova Monica Babuc, Vasile Spiridon, Cassian Maria Spiridon, Claudia Balaban, acad. Vasile Tărîțeanu. Moderatori: Valeriu Matei și Daniel Corbu.

Spectacolul de gală va avea o înaltă ținută artistică, prin prestațiile invitaților, de la elevii Liceului „Prometeu” Chișinău până la consacrații Adrian Păduraru, muzicologul și violoncelistul Adrian Naidin, etc. Vă așteptăm așadar să onorați această manifestare cu entuziasmul cu care însuși Grigore Vieru se întorcea de fiecare dată în orașul nostru ca într-un mare centru spiritual, joi, 18 mai 2017, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași. Intrarea este liberă.afis Cerere în căsătorie - mai-1000

Spectacol de teatru „Cerere în căsătorie”, regia Radu Ghilaș, vineri, 19 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

Vodevilul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degraba pragmatic, material. Până la semnătură și „da” avem, mai intai, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare. Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică, în comicul unei situații tratat într-o formă tragică, dezvaluind un mariaj politic, păstrând light-motivul – “zestrea”, un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu apartine niciunuia dintre personaje și cu toate astea provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se incheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimt. Care este de fapt miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care de această dată sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din intrebarile ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea vieții.” Radu Ghilaș, regizor

Distribuția:

Stepan Stepanovici Chubukov – Emil Coșeru

Natalia Stepanovna – Cezara Fantu

Ivan Vasilievici Lomov – Codrin Dănilă

Otkatai – Diana Bucur

Ugadai – Ștefana Mihai

Regie – Radu Ghilaș

Scenografie – Cătălin Târziu

Coregrafie – Lorette Enache

Aranjament muzical – Dragoș Cohal

Durata spectacolului – 1h 10 min.

Ateneul din Iași vă invită la Spectacolul de Teatru „Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov, în regia lui Radu Ghilaș, vineri, 19 mai 2017, ora 19.00.

Spectacolul va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași, iar biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.30 – 16.00.afis De prin lume adunate-1000

Spectacol de teatru pentru copii „De prin lume adunate”, trupa Funny Art, sâmbătă, 20 mai, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

Sâmbătă, 20 mai 2017, de la ora 11.00, la Ateneul din Iași ai șansa să-l cunoști pe Dănilă Prepeleac, să-l asculți pe Stan Pățitul, să râzi de Ciobanul Petrică și să te distrezi alături de Oița Sânziana și Câinele Ursu.

Un spectacol prin de energie și povești românești cu actorii din echipa Funny Art!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis Un caz neordinar intr-un spital familial-1000

Spectacol de teatru „Un caz neordinar într-un spital familial”, Teatrul Republican Luceafărul, Asociația Atrag, sâmbătă, 20 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole ”Radu Beligan”, intrarea liberă

Adevărata Basarabie a debutat în 2010 cu o serie de proiecte sociale și culturale în Iași. Această veritabilă campanie îşi propune prezentarea situației reale din Basarabia, promovarea valorilor naționale, răsturnarea stereotipurilor răspândite în mediul tinerilor ieșeni și susținerea ideii de unitate și neam a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentele din cadrul Campaniei sunt diversificate an de an, astfel proiectul păstrează originalitatea și atractivitatea pentru publicul ieșean.

Scopul desfășurării acestei Campaniei este promovarea valorilor culturale și artistice comune celor două maluri ale Prutului și stimularea participării active a tinerilor români în cadrul activităților socio-culturale din Iași. Proiectul vizează schimbul de experiență socio-culturală dintre mediul ieșean și cel din Republica Moldova. În contextul apartenenței istorice comune, proiectul nostru urmărește promovarea culturii, limbii române și întărirea relțiilor dintre românii de pretutindeni.

Lumea este un teatru, dar şi teatrul este o lume. Astfel, evenimentul Spectacol de Teatru a fost creat pentru a vă arăta o lume nouă, a teatrului basarabean care vine pe scenele de la Iaşi pentru a arăta o minunată sinteză a artelor pusă armonios în scenă. Anul acesta pe scena teatrului a Ateneului Iași va juca Teatrul „Luceafărul” cu spectacolul „Un caz neordinar într-un spital familial” în data de 20 mai , ora 19:00. Acest eveniment este deschis pentru toate vârstele, singura condiţie este să iubiţi teatrul. Aveţi ocazia să vă petreceţi timpul alături de arta care este în stare să stârnească zâmbete sau lacrimi sau care poate străpunge cele mai adânci taine ale sufletului. Intrarea liberăafis Scufita Rosie-1000

Spectacol de teatru pentru copii „Scufița Roșie”, Puppets Art Time, Teatrul de buzunar, duminică, 21 mai, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

Scufiţa Roşie, Lupul, bunica şi vânătorul sunt personaje prea bine cunoscute, ce nu mai au nevoie de nici o prezentare, însă fiecare adaptare a poveştii aduce ceva nou acesteia. Personajele sunt pline de viaţă, într-o atmosferă jovială, cu elemente parodice, însă nu duse în derizoriu. Muzică, glume, voioşie şi un pic de suspans – elemente ce nu trebuie sa lipsească dintr-o poveste pentru copii, imaginată şi spusă pe înţelesul lor, păstrându-le inocenţa.

Teatrul de Buzunar Puppets Art Time vă invită duminică 21 mai 2017, ora 11.00, la spectacolul pentru copii „Scufița Roșie”, ce va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași.

Recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis Zelda-1000

Spectacol de teatru „Zelda, the last flapper”cu Ioana Pavelescu, regia Liana Ceterchi, duminică, 21 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 20 lei/ 15 lei cu reducere

Pentru prima dată în România este montat textul lui William Luce “The Last Flapper”, sub titlul “Zelda”.

Excentrica Americii anilor ’20, Zelda Fitzgerald, soţia celebrului scriitor Francis Scott Fitzgerald — reprezentant marcant al aşa-numitei “generaţia pierdută” ¬, este înfăţişată pe scena Teatrului Foarte Mic de actriţa Ioana Pavelescu. Spectacolul creat de regizoarea Liana Ceterchi, este de fapt o producţie a Teatrului Pentru Puţini.

Găsind textul la Biblioteca Actorilor din New York, actrița Ioana Pavelescu a rămas impresionată, după ce l-a citit, de viaţa tumultuoasă a personajului creat de Luce. Iniţial a vrut să-l joace în engleză, dar apoi a hotărât să îl monteze la Bucureşti. Traducerea, ca şi regia, îi aparţine Lianei Ceterchi.

Ateneul din Iași, vă invită duminică, 21 mai 2017, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, la spectacolul de teatru „Zelda” (The last flapper), cu actrița Ioana Pavelescu.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 20 lei/ 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 6