Programul național de depistare a hepatitei C pentru populația defavorizată debutează la Târgu Frumos.

0
63

Specialiștii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași vor face mâine primele teste persoanelor defavorizate din localitatea Târgu Frumos. Acțiunea se înscrie în Programul Național de Screening privind infecția cu virusul hepatitic C la populația defavorizată din zona de nord-est a țării, lansat în premieră la Iași anul trecut.

             ”Am achiziționat primele 5000 de teste. Vom face analize populației din Târgu Frumos, apoi campania noastră va ajunge și în localitățile Podu Iloaiei, Hârlău și Pașcani. S-a constatat că incidența infecției cu virusul hepatitic C este mai mare în acest areal geografic față de media din sud-estul Europei. Este nevoie de susținerea administrațiilor județene pentru ca împreună cu medicii de familie și cu asistenții sociali să putem avea o campanie cu impact. Populația trebuie să știe că virusul poate fi învins cu un tratament care are rezultate foarte bune”, a spus dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

            Partenerii implicați în acest program sunt Consiliul Județean Iași, Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” și Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Persoanele diagnosticate cu virusul hepatitei C vor primi tratament adecvat și vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.  În cadrul programului  vor mai fi efectuate testări și în județele Suceava și Botoșani.

Marius GAVRILESCU

 

               

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here