Proiectii spectaculoase de “video mapping” pe Palatul Culturii, organizate de Palas Iasi, cu premii de 9 mii de euro

0
95

A mai rămas mai puţin de o lună până la LightUp Festival Palas Iaşi, prima competiţie de video mapping organizată în regiune. Pe 3 decembrie 2016, şase video artişti, din Europa şi de peste Ocean, vor valorifica frumuseţea arhitecturală a Palatul Culturii, prin intermediul unor proiecţii spectaculoase, iar publicul va decide, prin vot, câştigătorii.

Luna decembrie va debuta la Palas Iaşi cu un eveniment unic în regiune: un concurs de video mapping pe Palatul Culturii, de anvergură internaţională. Ansamblul Palas continuă, astfel, seria proiectelor care oferă comunității locale deschiderea către o latură inovatoare a artelor.

Cele şase proiecte alese de juriu în etapa de preselecţie au ca temă comună „iarna” şi au impresionat prin conținut, creativitate, tehnică, mesaj, impact vizual și prin modalitatea în care elementele de arhitectură ale Palatului Culturii au fost introduse în producțiile video. Participanţii vin din Belgia, Italia, Polonia, România şi Mexic şi au în comun pasiunea pentru acest tip de artă contemporană.

Artiştii selectaţi vor fi cu toţii prezenţi pe 3 decembrie, la Palas. Miguel Angel Rivera va traversa Oceanul Atlantic şi jumătate din Europa pentru a ajunge din Mexic, la Iaşi. A câştigat competiţii de video mapping în Europa şi este implicat în diverse acţiuni artistice, în ţara sa. Patrice Pedrotta şi Benoit Dal vin din Belgia şi sunt pasionaţi de grafica 3D, ambii lucrând pentru companii din domeniul proiecţiilor arhitecturale. Alessio Cassaro, din Italia, are o experienţă de peste 10 ani în industria animaţiei grafice şi a contribuit la îmbunătăţirea softului Blender 3D. Tomas Gawroski vine din Cracovia, Polonia, şi, asemenea celorlalţi participanţi, este specialist în video mapping, creând proiecte complexe, prin propria firmă în domeniu.

România este reprezentată în competiţia LightUp Festival prin doi ieşeni: Silviu Apostol şi Andrei Cozlac. Silviu Apostol este artist licenţiat în arte vizuale, cu un istoric care include artele plastice de tip street art şi pictură murală, precum şi artele digitale de tip instalativ: video-mapping şi vj-ing. Andrei Cozlac este asistent universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. A colaborat la numeroase proiecte independente de visuals, video-mapping, proiecții live şi a semnat video design-ul unor piese de teatru ale unor regizori precum Radu Afrim, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija şi Eugen Jebeleanu.

Pe 3 decembrie, în parcul Palas va avea loc un spectacol de lumini, culoare şi muzică unic în regiune, creațiile video câştigătoare urmând a fi votate de public, prin sms. Ansamblul Palas va acorda trei premii, în valoare totală de 9.000 de euro: locul I – 5.000 de euro, locul II – 3.000 de euro și locul III – 1.000 de euro.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here