Racla cu moaștele Sfintei Maria Magdalena va fi adusă de la Muntele Athos, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

0
57

Alături de racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, in acest an, de hramul Sfintei Parascheva, vor poposi si moastele Sfintei Maria Magdalena. Potrivit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, racla cu moaştele Sfintei Maria Magdalena va fi adusă la Iaşi pe data de 9 octombrie de o delegaţie de preoţi şi călugări de la o mănăstire de pe Muntele Athos şi va fi expusă spre închinare până pe 15 octombrie.
Mai sunt câteva zile şi intrăm în fervoarea pregătirilor pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. (…) Anul acesta, cu bunăvoinţa comunităţii monahale de la muntele Athos, vom avea parte de a ne închina şi la sfintele moaşte ale Sfintei Maria Magdalena, muceniţă şi femeie purtătoare de mir, cea care a fost uceniţa şi mironosiţa lui Hristos. Sfintele moaşte se află la o mănăstire de pe Muntele Athos, o ctitorie a voievodului muntean Mihai Viteazul”, a spus IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena este pomenită în calendarul creştin ortodox la 22 iulie.
Tradiţia arată că Maria Magdalena a înfăptuit misiune apostolească de propovăduire a învăţăturii creştine în Biserica primară, făcând călătorii misionare în Egipt, Fenicia, Siria, Galia şi chiar la Roma. A trecut la cele veşnice la Efes, fiind îngropată la intrarea într-o peşteră.
Sfintele sale moaşte au fost strămutate la Constantinopol de către împăratul bizantin Leon al VI-lea Filosoful, pentru a fi aşezate în ctitoria sa, Mănăstirea ‘Sfântul Lazăr’.
Mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena se găseşte în prezent la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here