Radu Prisăcaru, fostul prefect de Iasi, eliberat conditionat. Decizia este definitivă

0
68

Tribunalul Brașov a decis joi, definitiv, ca fostul prefect de Iași Radu Prisăcaru să fie eliberat condiționat, după ce a executat doi ani și opt luni din pedeapsa de patru ani de închisoare primită pentru luare de mită.

Magistrații brașoveni au respins ca nefondată contestația formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva deciziei  din 11 ianuarie, pronunțată de Judecătoria Brașov, dispunând ca Radu Prisăcaru să fie eliberat condiționat.

Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Prisăcaru Vasile Radu,  dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în minuta deciziei instanței.

Hotărârea Tribunalului Brașov este definitivă.

Radu Prisăcaru a executat doi ani și opt luni din pedeapsa de patru ani de închisoare primită în dosarul ”mită la prefect”. Acesta și-a executat ultima parte din condamnare în Penitenciarul Codlea.

Patru persoane au fost condamnate

Fostul prefect de Iaşi Radu Prisăcaru, avocatul Toni Baltag, fostul director al ADS Iaşi Flavius Ioniţă şi omul de afaceri Cristian Maftei au fost trimişi în judecată de DNA, în decembrie 2006, pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită.

Prisăcaru a fost acuzat că ar fi cerut trei hectare de teren din cele 16 hectare pe care urma să le primească Norina Forna. Conform procurorilor, două hectare de teren ar fi urmat să ajungă la fostul prefect, în timp ce un hectar urma să intre în posesia fostului şef al ADS Iaşi, Flavius Ioniţă. Totul ar fi trebuit să se realizeze prin intermediul omului de afaceri Cristian Maftei. De asemenea, procurorii au susţinut că, avocatul Toni Baltag ar fi intermediat înţelegerea între Forna şi Prisăcaru.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Radu Prisăcaru, în iunie 2014, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, menţinând decizia Curţii de Apel Iaşi din decembrie 2011.

Fostul şef al ADS Flavius Ioniţă, achitat inițial de Curtea de Apel Iaşi, a fost condamnat la trei ani de închisoare, ca şi avocatul Toni Baltag, care fusese de asemenea achitat iniţial.

Pedeapsa primită iniţial de omul de afaceri Cristian Maftei, de cinci ani de închisoare cu executare, a fost majorată la şase ani. Omul de afaceri este dat în urmărire internaţională. Ioniță și Baltag au fost puși în libertate anul trecut, în ianuarie, respectiv martie.

După gratii, Radu Prisăcaru a scris patru cărți,  iar avocatul Toni Baltag două.

Sursa: ReporterIS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

42 − 36 =