Rafuielile de târlă blocheaza o comuna de langa Iasi. Primarul din Rediu cere dizolvarea Consiliului Local pe motiv ca alesii locali i-au blocat proiectele

0
172

Dupa functionari corupti si acte de violenta indreptate impotriva unor persoane neajutorate, femei si copii, Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu, da din nou o mostra de inabilitate politica si administrativa. In timp ce comunele din zona metropolitana a Iasului devin poli de crestere economica, comuna Rediu continua sa fie scena unor rafuieli personale.
Edilul din Rediu a depus astazi pe rolul Tribunalului Iași o cerere de chemare în judecară a Consiliului Local al Comunei Rediu, solicitând instanței de judecată ca prin hotărârea pe care o va pronunța să constate dizolvarea de drept a autorității publice locale pârâte.
Cetățenii comunei Rediu au cunoștință despre comportamentul iresponsabil al consilierilor locali și știu că dezbaterile cu privire la proiectele propuse tind să se îndepărteze în conținut și discuții de la noțiunea de interes public local, aleșii demostrând un exercițiu al interesului personal-politic și nu unul care să vizeze grija față de comunitatea din care fac parte. Actul deliberativ manifestat până acum în ședințele de consiliu local organizate în comuna noastră face, incontestabil, dovada îndepărtării consilierilor locali de la obiectivul ocrotirii interesului public și al cetățenilor. Refuzul nejustificat de a participa – fie la ședințe, fie la susținerea proiectelor locale, anume refuzul de a aproba proiectele ce se doresc a fi implementate în beneficiul cetățenilor, este calificat de către legiuitor ca simbolizând o abatere suficient de gravă încât să atragă o sancțiune cu aplicabilitate instantanee față de care Instanța urmează doar să dispună constatarea sa: dizolvarea consiliului local. Apelez la intervenția instanței de judecată pentru că urmăresc cenzurarea perpetuării activităților inadecvate a acestor aleși locali, activități contrare responsabilităților ce se circumscriu exercitării mandatului cu care au fost investiți de către cetățenii comunei, de către vecinii mei”, a declarat Ciprian Grosu.
Dizolvarea se configurează drept sancțiune ce operează ope legis în cazul în care Consiliul Local „nu a adoptat nicio hotărâre în 3 ședințe ordinare sau extraordinare ținute pe durata a patru luni calendaristice consecutive”. Celeritatea aplicării acestei măsuri se justifică prin necesitatea restabilirii unui echilibru funcțional la nivelul autorităților administrației publice locale.
Componența Consiliului local al comunei Rediu, județul Iași:
Paraschiv Ștefan, Baciu Constantin-Sebastian, Mocanu Elvis-Iulian, Nedelcu Eugen-Constantin, Haidău Cătălin, Iliescu Florin, Dumitriu Daniela, Ețcu Florentin-Corneliu, Lazăr Mihai, Dobre Liviu, Nedelcu Valentin-Gabriel, Apostolache Adrian-Ștefan, Țuțu Ionel, Ilie Florica-Dorina, Florea Vasile.
În fapt, se va observa că intervalul temporal stabilit de legiuitor, respectiv 4 luni calendaristice consecutive, este determinat în cazul de față de lunile aprilie – mai – iunie – iulie 2023, interval în care au avut loc 3 ședințe în care autoritatea pârâtă nu a adoptat nicio hotărâre, conform detaliilor de mai jos:
– o ședință extraordinară convocată pentru data de 09.06.2023 prin Dispoziția 162/2023.
– o ședință extraordinară convocată pentru data de 20.06.2023 prin Dispoziția 175/2023.
– o ședință ordinară convocată pentru data de 31.07.2023 prin Dispoziția 207/2023.
Din cuprinsul proceselor-verbale (anexe) aferente acestor ședințe rezultă că dezbaterile cu privire la proiectele de interes local depuse spre analiză și aprobare tind să se îndepărteze în conținut și discuții de la noțiunea de interes public local, membrii autorității pârâte demostrând un exercițiu al interesului personal-politic fără ca la finalul ședinței să se îndeplinească obiectivul convocării.
În acest fel autoritatea pârâtă, prin consilierii locali ce fac parte din organul deliberativ al comunei, fac incontestabil dovada îndepărtării de la obiectivul ocrotirii interesului public local. Refuzul nejustificat de a participa la activitatea exercitată în desfășurarea mandatului, anume refuzul de a vota proiectele ce se doresc a fi implementate în beneficiul cetățenilor, a fost calificat de către legiuitor ca simbolizând o abatere suficient de gravă încât să atragă o sancțiune cu aplicabilitate instantanee, față de care Instanța urmează doar să dispună constatarea sa.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here