Razbunarea lui Chirica – Corneliu Mititelu nu mai are calitatea de lichidator la CET Iasi, dupa episodul Grand Hotel Traian

0
68

La o zi distanta de la dezvaluirile aparute in saptamanalul ReporterIS, cu privire la faptul ca Primaria trebuie sa plateasca despagubiri de 2 milioane de euro, omului de afaceri Danut Prisecariu, pentru o decizie administrativa luata fara respectarea legii, administratorul judiciar de la CET Iasi, Corneliu Mititelu, a fost ejectat din aceasta calitate.

Potrivit jurnalistilor de la ReporterIS, procesul dintre SC Turism Moldova și Primăria Iași a avut ca piesă de rezistență tocmai expertiza depusă de firma de lichidare a lui Corneliu Mititelu, cel care administrează firma falimentară a lui Dănuț Prisecariu. Sentința s-a bazat pe această expertiză care arată pierderile suferite de Hotel Traian în urma blocării accesului la parcarea din față.

Prejudiciul ar urma să fie achitat, în solidar, de SC Servicii Publice, prin director Laurențiu Ivan, primarul Municipiului Iași și Primăria Iași. Juriștii Primăriei depuseseră obiecțiuni la suma de 9,94 milioane de lei solicitată de Casa de Lichidare, dar acestea au fost respinse. În schimb, instanța a dat dreptate administrației locale, anulând plata a 4,5 milioane de lei, reprezentând prejudiciu nepatrimonial.

Este vorba despre acceptarea fondului de către instanţă, dar mai sunt cel puţin încă două etape. Urmează celelalte instanţe la care vom face recurs, să arătăm faptul că Hotelul Traian nu putea produce profit de 2 milioane de euro în perioada respectivă, nici dacă ar fi ocupat toate parcările din Iaşi. Nu judec decizia echipei de judecatori, deoarece sunt argumente care trebuiesc aduse in favoarea punctului de vedere al Primariei. Acolo este o judecata pe lichidator, pe Mititelu. Am si eu o veste proasta pentru Mititelu, si anume ca instanta ne-a acceptat scoaterea lui din calitatea de lichidator al CET-ului şi va avea loc desemnarea altui lichidator”, a declarat primarul Mihai Chirica, in urma cu putin timp, in cadrul unei conferinte de presa.

Reamintim faptul ca in vara anului 2015, Adunarea Generală a Creditorilor nu a confirmat mandatul lichidatorului Management Reorganizare Lichidare (MRL) la Centrala Electrică şi Termoficare (CET). Mihai Chirica a precizat că decizia a fost adoptată pe fondul faptului ca „nimeni nu mai are încredere în calitatea muncii acestuia“. De asemenea, Adunarea creditorilor a solicitat judecătorului sindic să numească un alt lichidator.

Schimbarea s-a făcut din diverse motive. Motivul nostru este cel de prezumţie, dacă pot folosi termenul, de vinovăţie asupra modalităţii privind respectarea legalităţii vânzării unor active ale CET şi ale municipiului Iaşi către diverşi. Nu vreau să aduc niciun fel de acuzaţie cumpărătorului, el poate fi cumpărător de bună-credinţă, dar el a fost invitat să cumpere active fără respectarea legii“, a spus Chirica.

Primăria şi MRL se află în conflict de mai mulţi ani, după ce lichidatorul a vândut unele active ale CET. În 2013, lichidatorul Corneliu Mititelu a precizat că a vândut prin licitaţie turbine şi cazane de la unitate în încercarea de a obţine cât mai multe fonduri pentru plata salariilor compensatorii.

Administratorul judiciar a susţinut la vremea respectivă că, iniţial, municipalitatea ar fi fost de acord cu vânzarea, dar s-ar fi răzgândit „în ultima clipă“. În februarie 2014, Chirica a susţinut că DNA a informat municipalitatea de declanşarea urmăririi penale împotriva lui Corneliu Mititelu pentru abuz în serviciu. Cu toate acestea, in mod paradoxal, Chirica a reusit sa-l alunge pe Mititelu de la CET, tocmai cand lichidatorul a inregistrat aceasta izbanda de 2 milioane de euro impotriva executivului Primariei Iasi.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here