Razii ANAF în 60 de angrouri din toată tara. In Iasi este vizat Complexul Phoenix, raiul evazionistilor

0
91

Direcția Antifraudă Fiscală a demarat, astazi, prima etapă a operațiunii de control și monitorizare a firmelor care își desfășoară activitatea în toate centrele angro din România. Operațiunea “Cristal” vizează 60 de astfel de locații, prin descinderi simultane în 15 centre din întreaga țară.
În cadrul operațiunii sunt vizate 60 de engros-uri, iar astăzi (luni — n.r.), la ora 09.30, circa 600 de inspectori antifraudă au demarat simultan controalele în primele complexuri engros, respectiv în: West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Pasărea Phoenix (Iași), Galgros (Galați), Tug (Brăila), Euro 2 (Timișoara), Piața de Gros (Timișoara), Marlorex (Craiova), Frigorifer (Craiova), Gama Center (Ploiești), Pavcom (Târgoviște), Expomarket Doraly (Afumați Ilfov), Smart Expo Flora (București), Brintex (Brașov)”, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Potrivit sursei citate, în fiecare zi, până pe 25 decembrie 2015, atât în cadrul controalelor operative, cât și al verificărilor documentare și al întâlnirilor cu reprezentanții firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, inspectorii antifraudă din toată țară vor verifica în detaliu activitatea economică și traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale.
Menționăm că Operațiunea «Cristal» va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia în 25 decembrie 2015. Scopul strategiei de combatere a evaziunii din zona comerțului cu ridicata (engros-uri) este de a elimina firmele evazioniste din aceste centre engros și de a bloca, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora și a persoanelor implicate în circuitul economic“, se subliniază în comunicatul ANAF.
Pentru cei care vor fi găsiți cu nereguli în timpul verificărilor operative, va demara controlul amănunțit al activității desfășurate până în prezent. “La sfârșitul acestei operațiuni, singurii care vor mai desfășura activități economice în engros-urile din întreaga țară vor fi doar contribuabilii onești. Iar cei care se gândesc că vor înființa alte firme prin interpuși care nu au cazier fiscal, pentru a obține codul de TVA, trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o operațiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din angro-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal și pentru un șurub”, a declarat președinte ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.
Potrivit documentului, operațiunea de control se va desfășura concomitent cu acțiunea de supraveghere a importurilor de bunuri având ca destinație aceste depozite angro. Totodată, achizițiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcției Antifraudă (structura Trafic Control) căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de Guvern pentru ANAF.
Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifraudă vor beneficia de suportul Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române, se mai arată în comunicat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here