Restaurarea monumentului memorial Garabet Ibrăileanu

0
63

Luni, 24 mai 2021, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Garabet Ibrăileanu, au fost recepționate lucrările de restaurare aferente monumentului memorial al scriitorului, din cartierul Păcurari, pe locul unde a fost ultima reședință din Iași a marelui român.

Bustul, realizat în anul 1981 de Ioan Buzdugan, a fost amplasat, la inițiativa lui Ion Arhip, pe locul unde a existat casa în care a locuit scriitorul și criticul literar Garabet Ibrăileanu.  Lucrările au fost realizate de Primăria Municipiului Iași, la inițiativa Ateneului Național din Iași.

La eveniment au fost prezenți primarul Municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, precum și reprezentanți ai mediului cultural-educațional: președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, domnul Cassian Maria Spiridon, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, domnul Adi Cristi, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria”, doamna dr. Aurica Ichim, istoricul Gheorghe Iacob, Directorul artistic al Operei Naționale Române Iași, domnul Andrei Fermeșanu.

Ceremonia a fost deschisă de un moment artistic susținut de Corul de Copii al Municipiului Iași. La final, oficialitățile prezente  au depus o jerbă la monumentul scriitorului.

În aceeași zi, de la ora 16, la Ateneul Național din Iași a avut loc vernisajul expoziției „Garabet Ibrăileanu – 150 de ani de la naștere”. Expoziția, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, conține manuscrise, documente originale și fotografii ce au aparținut scriitorului și va putea fi vizitată până pe data de 15 iunie. Expoziția include o piesă unicat: ediția cu autograful lui Garabet Ibrăileanu, dedicată primului director al Ateneului Popular Tătărași. Curatorii expoziției sunt Andreea Tacu (Muzeul Național al Literaturii Române Iași) și Cosmin Sandu (Ateneul Național din Iași).

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here