Revelatia anului! Primaria i-a descoperit pe IT-istii care aduc milioane de euro al bugetul local

0
79

Primarul interimar Mihai Chirica a anunţat că sectorul IT va deveni o prioritate pentru municipalitatea ieşeană. În acest sens, în cursul ultimelor trei săptămâni edilul a făcut mai multe vizite la firmele IT din Iaşi, având mai multe intâlniri cu managerii acestora.

Am aflat multe lucruri despre necesităţile lor, pentru că, până acum, Primăria nu s-a implicat în abordarea unui sector de activitate economică atât de important pentru economia acestui oraş. Sunt firme care contribuie cu mai multe milioane de euro la bugetul local şi care au angajate peste 10.000 de persoane, în majoritate tineri. Au înţeles că abordarea Primăriei este acum total diferită. Acest parteneriat cu cei care creează venituri pentru a ne putea dezvolta nu numai că era necesar, era chiar o obligaţie. Am înfiinţat şi un grup de lucru, intitulat «PM&IT», şi vom lucra împreună, în şedinţe trimestriale. Primele probleme deja sunt în lucru. Am discutat cu cei de la RATP dacă traseele spre Păcurari pot fi prelungite până la Era Park, pentru că cei care lucrează în zonă nu pot ajunge la locul de muncă. De asemenea, le vom face trotuare şi vom reabilita străzile Vişan şi Culianu”, a afirmat Mihai Chirica.

Acesta a adăugat că, în ultimii 15 ani, în domeniul IT, Iaşul a fost depăşit de Cluj-Napoca şi Timişoara, dorinţa comună a municipalității și managerilor din domeniu fiind de a redeveni cel mai important centru IT din România, după Bucureşti.

Sunt foarte deschişi colaborării cu administraţia locală, dar, din păcate, până acum au avut uşile închise. Ne propunem o colaborare reală, inclusiv cu universităţile. Vrem să găsim şi soluţii pentru a creşte numărul de absovenţi în domeniu. Una dintre măsurile pe care le vom lua rapid este aceea să înfiinţăm, împreună cu universităţile ieşene, centre de recrutare pentru studenţii din alte oraşe din Moldova. Aceasta pentru că mai mulţi studenţi înseamnă mai multe alocări de la bugetul de stat, mai multe locuri de muncă create, creşterea populaţiei, care este premisa dezvoltării de tip metropolă, şi creşterea numărului de servicii vândute. Orice investiţie în domeniu atrage mai departe plusvaloarea de care are nevoie oraşul. De asemenea, am discutat şi despre alocarea de fonduri din mediul public pentru respecializarea unor ingineri care provin din facultăţi tehnice, dar care nu sunt 100% legate de mediul IT. Ei pot obţine fonduri de la Primărie, mă refer la fondurile alocate pentru organizaţiile de tineret, prin proiectele depuse, şi noi să plătim traineri, să punem săli la dispoziţie, iar de la acele facultăţi care acum nu au căutare, să îi supraspecializăm şi să devină competitivi şi pe piaţa IT”, a mai spus primarul interimar.

Un alt proiect dezbătut a vizat înfiinţarea unui parc tehnologic cu profil IT, numit „Iaşi Intelligence City”, care să atragă în jurul său toate energiile în ceea ce priveşte dezvoltarea acestui domeniu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here