Românii dintr-un grup de Facebook propun expulzarea sau chiar incendierea romilor dintr-o comună din Neamț

0
61

Săteni din comuna Borca, județul Neamț, vor să se răzbune pe întreaga comunitate de romi, după ce un adolescent de 16 ani din localitate a fost bătut și tâlhărit de patru tineri romi. Se poate repeta istoria violentă din urmă cu 30 de ani?  Pe 20 septembrie, într-o zi de duminică, Damian, un adolescent de 16 ani din comuna Borca, județul Neamț, a fost tâlhărit și bătut de patru tineri romi, cu vârste între 17 și 23 de ani. Băiatul, căruia i s-a furat telefonul mobil, s-a ales cu traumatism cranio-cerebral, hematom cranian și contuzie coloana cervicală. Agresorii au fost reținuți chiar a doua zi și trimiși în arest preventiv, pentru 30 de zile.  Dar, pentru unii săteni, intervenția autorităților nu a fost satisfăcătoare. În câteva zile, oamenii au început să discute despre expulzarea romilor din comună sau chiar despre incendierea lor.

 ”Trebuie să se ieie singuri și să plece de acolo de unde o venit, de acolo din India.(…) Trebuie expulzați”, a spus un bărbat tânăr într-un live.

 ”Sincer, eu aș lua 20 de litri de benzină și le-aș da foc ca la șobolani! Să mă ierte Dumnezeu! După care eu personal aș suna la poliție!”, a scris o femeie pe un grup de Facebook.

”Revolta etnică”

Mai întâi a avut loc un protest, prezentat în presă ca o ”revoltă etnică”. ”Localnicii acuză membri ai comunităţii rome că le-au făcut traiul insuportabil”, a titrat Adevărul. Protestul, organizat de un candidat la primărie, s-a desfășurat pe 24 septembrie, cu trei zile înaintea alegerilor locale. Au participat peste 100 de localnici.

Doi candidați la primărie au luat cuvântul primii: Radu Emil Constantin, absolvent de Teologie, candidat din partea partidului naționalist AUR și cel care a scos autorizația pentru protest, și Daniel Calu, profesor de religie și candidat la primărie din partea partidului Pro România. Au urmat primarul, o învățătoare, o fostă învățătoare, alți localnici. Printre cuvântări, s-a rostit ”Tatăl Nostru” și s-a strigat ”Vrem dreptate!”. Oamenii au spus inițial că nu vor ca povestea lui Damian să se repete în sat, că vor mai multă siguranță, că nu se simt protejați de poliție. Discursurile și comentariile celor din mulțime au devenit treptat mai furioase și direct îndreptate împotriva romilor. Niciun reprezentant al acestora nu a fost la protest. 

”Doar drepturi, obligații zero”, a strigat cineva din mulțime despre romii din comunitate. Trăiesc doar din ajutor social și nu muncesc, au spus localnicii, ca apoi tot ei să precizeze că mulți romi lucrează la negru la gaterele din comună.

Din 6.600 de locuitori ai comunei Borca, circa 500 sunt romi, a zis pentru Libertatea primarul de la acea dată, Geo Ovidiu Niță. 

Sub ochii reprezentanților poliției și Jandarmeriei, discursul a devenit tot mai violent. ”Părerea mea e să îi mute undeva”, ”Să îi ducă dracu”, s-a strigat din mulțime. ”Trebuie să scăpăm de asemenea nație spurcată”, a spus un localnic la microfon. Aplauze, urmate de un îndemn la violență: ”Organele de ordine (…) să facă ordine pe acolo, nu cu bâta, nu cu pistolul, nu cu pumnul, cu biciul. Nu se mai poate, vă mulțumesc”.

Mai multe AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here