UE pune drujbele pe ministrul Alexe si grupul de interese care defriseaza padurile Romaniei

0
42

Parlamentul European a votat, miercuri, noua strategie pentru pădurile UE. Eurodeputata Carmen Avram, raportor din umbră din partea Grupului S&D pe viitoarea Strategie UE pentru păduri, și-a susținut în fața Plenului Parlamentului European raportul la care a lucrat timp de 7 luni și pe care îl consideră un compromis echilibrat între gestionarea durabilă și programele de conservare și protejare a pădurilor.
„Spre deosebire de toate celelalte strategii ale Pactului Ecologic – Farm to Fork, biodiversitate, tranziție justă și așa mai departe – prima strategie pentru păduri de după activarea Revoluției Verzi nu costă nimic. Nici Uniunea, nici statele membre.
Sau, dacă vreți, costă: bunăvoință, responsabilitate și înțelegerea vremurilor în care trăim. De aceea, ca raportor din umbră al S&D, mi-am dorit, am luptat, și împreună cu ceilalți raportori și raportori din umbră, am ajuns la un compromis echilibrat, viabil și conform cu ambițiile Uniunii Europene. În această strategie nouă pentru păduri există o combinație în premieră a elementelor care pot duce Europa spre un model mondial de bune practici în relația om – natură și în gestionarea pădurilor naționale. După 7 luni de negocieri complicate, în raport se regăsesc:

un mesaj dur pentru cei care și-au făcut un obicei din a tăia pădurile ilegal. Mesaj care poate fi sintetizat în două cuvinte: GAME OVER!
nevoia imediată de a implementa un sistem eficient și imbatabil de trasabilitate a lemnului la nivel european.
urgența de a defini, identifica și proteja, cu maximă strictețe, ce a mai rămas din pădurile virgine ale Europei.
o premieră absolută: legarea conceptului de agrosilvicultură de viitoarea Politică Agricolă Comună, cu recomandarea ca statele membre să exploateze la maximum această oportunitate, în favoarea fermierului, a mediului și a noastră, a tuturor.
prevederi pentru exploatarea cu adevărat sustenabila a pădurilor, astfel încât doar ultimele resturi de lemn să poată fi folosite pentru a produce energie. Vă încurajez, așadar, să votați acest raport.” a declarat Carmen Avram în intervenția sa.
Raportul va fi votat miercuri, 7 octombrie 2020, în Plenul PE și urmează să fie baza noii strategii a Comisiei Europene pentru pădurile Uniunii. Deciziile care se vor lua la nivel european – implicit și în România – vor schimba dramatic modul în care gestionăm pădurile, astfel încât ele să devină principala armă în lupta cu schimbările climatice.
Intervenția în cadrul Plenului Parlamentului European este disponibilă la acest link:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

93 − 87 =